SHETLAND 2022

SHETLAND

”Kultur- og Strikketur”

21.05. – 28.05.

Bli med til Shetland, opplev et samfunn
vi har mye til felles med.

På grunn av korona situasjonen har det ikke vært arrangert turer og andre aktiviteter i Sommerakademiet siden 2019. Nå håper vi på at situasjonen normaliserer seg så pass at en igjen kan ta turen i Vesterled for å besøke disse samfunna som vi har så mye til felles med.

Shetland er en perle som ligger omkranset av hav på alle kanter, Nordsjøen på den ene siden og Nord-Atlanteren på den andre. Det er ikke langt fra Vestlandet til Shetland, noen kaller øyene i vest for det virkelige Vestlandet.

Det er i år 23 år siden Sommerakademiets arrangerte den første turen til Shetland og siden har det vært årlige turer i Vesterled til besøk og et møte med Shetlandsvenner og strikkeglade damer fra inn og utland. Enkelte år har det vært arrangert flere turer. Det er 22 år siden den første strikketuren ble arrangert.

Shetland består av 100 øyer, mengder av sauer og ca. 25000 hyggelige shetlendere.

Tilbakemeldinger fra deltakere på turene er at dette samfunnet må oppleves, det lar seg vanskelig formidle, man må se alt med egne øyner, kjenne havluften og lukten av brent torv.

Landskapet på Shetland er spesielt, hovedinntrykket er de rolige og harmoniske linjene.

Det er rene terapien å oppholde seg her, som en dame sa, det er yoga landskap, rolig og avslappet atmosfære gjør at en føler seg hjemme her. Fargene og lyset er fascinerende, lyng og gras dominerer. Trær finnes omtrent ikke.

Shetland er et spennende sted å besøke for flere enn de som har interesse for ull og strikking. Det å få se det spesielle landskapet som er formet av mennesker og sauenes beiting gjennom generasjoner gir ro i sjelen. Det å stifte bekjentskap med de som bor her og ikke minst få innsikt i de nære historiske forbindelsene til Norge er en berikelse, og noe de fleste ønsker å lære mer om.

Det gir en spesiell følelse å komme til landet der vikingene har satt så mange spor etter seg, og som fortsatt lever i dag gjennom språk og stedsnavn.

Vi blir godt mottatt på Shetland, vi har mye felles historie og shetlenderne er gjestfrie og hyggelige og setter stor pris på besøk fra Norge.

Vi kommer bak turistfasaden og får oppleve lokalsamfunnet og folket på nært hold.

Lerwick er den største byen. Her er det mye å oppleve, mange spennende butikker og spesielle bygninger. Lerwick er en koselig og typisk skotsk fiskerlandsby med mange ”smitt og smau”og her skal vi bo under vårt besøk. Vi overnatter i gjestehus som i sin tid var et kloster, her tar Soupa godt imot oss, vi føler oss riktig så hjemme her.

Scalloway er den andre byen på Shetland, den var hovedstad før Lerwick fikk status som hovedstad. Scalloway har en sterk historisk forbindelse til Norge, det skal vi se og høre om. Byen er kjent for mange nordmenn som drev fiskeri ved Shetland. Her er viktig historie knyttet til trafikken under krigen, det som fikk navnet ”Shetlandbus” «Shetlandsgjengen» med Shetlands Larsen i spissen, vi skal få se og høre mer om dette på Scalloway museum.

Vi skal se oss rundt i den sjarmerende lille byen og stoppe ved det spesielle krigsmonumentet.

På vår veg gjennom landskapet ser vi sauer som beiter, sjarmerende små shetlandsponnier og de spesielle og særprega grå og hvite crofthusene.

Vi kjører med buss over store deler av Shetland, vi besøker flere øyer, Burra og Whalsay.

Shetland er verdensberømt for sine strikketradisjoner, sine mønstre og sitt strikkegarn i nydelige melerte farger. Her kan en virkelig få inspirasjon og få seg en god ”ullen” opplevelse.

Det er lange tradisjoner for å strikke gensere, jakker, luer, hansker, sjal osv. Spesielt kan nevnes de berømte Fair Isle jumperne med mønster i striper og med mange vakre farger. Det strikkes mye og annerledes enn det vi gjør i Norge.

Vi får demonstrert den spesielle lace-strikketeknikken de praktiserer på Shetland.

Ikke alle vet hva et strikkebelte er her i landet, på Shetland er dette brukt av de aller fleste. Dette får vi demonstrert, og man kan få prøve om dette er noe å satse på for fremtidig strikking når turen er slutt. Vi besøker Wilma Malcolmsen,, strikkedesigner, og her får vi høre historien bak de tradisjonelle mønster- kombinasjonene, hun deler og hvor hun får sin inspirasjon fra til sin strikkedesign.

Vi tar turen til øyen Whalsay, en øy med ca. 1000 innbyggere. Her får vi høre historien til dette aktive samfunnet. Vi bruker en hel dag til å besøke øyen og bli kjent med folket. Vi treffer strikkedamene og ser hva de jobber med. Vi får muligheten til å lære litt om strikke- tradisjonene som damene på øyen har. En sosial og hyggelig sammenkomst vi vil huske.

Et besøk til deres Heritage Center gir oss god innsikt i historien til øyfolket. Dette er et samfunn som er dominerende innen fiskeri på Shetland, mange fiskebåter har tilhold her, flere er bygget i Norge.

Vi treffer flere ”Strikkedamer,” denne gangen på Tingvall. Vi får se deres strikke produkter som de stiller ut for oss. Det blir sosial prat med kaffe, te og kaker etter at vi har utvekslet strikke- teknikker og sett på strikkeutstillingen..

I ullmottaket i Lerwick hører vi historien om Shetlands sauer, og hvor viktig ull og strikking var for øyfolket. Det blir god anledning til å handle med seg hjem både ull og flott strikkegarn. Garnet egner seg også fint til veving.

Vi skal kjøre med buss gjennom det fascinerende landskapet til vestkysten på Shetland, til Sandness, her ligger spinneriet Jamieson. Her er det stor mulighet for å handle med hjem garn i alle tenkelige farger og ferdig strikkede produkter. Dette er virkelig en oase å komme til for strikke og garn entusiaster.

Vi besøker Shetland Textile Museum, dette er strikke museet på Shetland, strikkeprodukter og historie fra langt tilbake.

På Burra treffer vi Wendy i hennes verkstedet, vi får høre hennes historie om hvordan hennes teddybjørner Burra Bears blir til.

I Hoswik ligger en spesiell strikke butikk, her holder designeren Niela Nell til i sin lille innholdsrike strikkebutikk. I Hoswick er det mer å se, tradisjonell strikke produksjon og mulighet for en kopp kaffe og en kake i Hoswik Visitor Center.

I Lerwick er det mye å se, blant annet det flotte Shetland Museum, dette er vel verdt et besøk. Her er Shetland sin historie svært godt presentert.

Vi skal besøke kunstgalleri, sølvsmie og ”strikkebutikker” med mer.

En trenger ikke å kunne strikke for å delta på denne turen. På Shetland er det mye å se både av historie, landskap, kunst og handverk, noe for enhver å oppleve, også for menn.

For de som ønsker det kan en ta med noe en har strikket eller heklet og stille dette ut når vi har sosialt treff med lokale strikkedamer.

Dette gjelder for to steder. Da blir det utstilt strikkede arbeider fra Shetland og strikke/hekle arbeider fra Norge. Dette er et høydepunkt på turen.

Da utveksles ideer, fargekombinasjoner og div. strikke- teknikker. Også snedige knep blir utvekslet og kommentert under disse faglige og sosiale stundene.

Dette viser seg å være både lærerikt og inspirerende for begge parter.

Vi har mye å lære av hverandre. Litt av formålet med turen er nettopp å lære av hverandre, få inspirasjon og knytte nettverk.

Det er en god ide å anskaffe seg boken Opplev Vesterled. Forfatter Kristin Prestvold, skriver om Shetland, Orknøyene og Skottland. Gir god historisk kunnskap for turen til Shetland.

Innbetaling av depositum kr 3500,- til konto 0533 31 78860,

Husk å merke innbetalingen med navn og Strikketur Shetland.
.

Innbetaling av depositum gjøres ved påmelding

Registrert depositum bekrefter plass på turen

Les eget regelverk for turer på nettsiden:
www.sommerakademiet.com

Tar forbehold om endringer som kan oppstå og påvirke pris eller turprogram.

Bindende påmelding og mer informasjon:

Sommerakademiet

Karin Flatøy Svarstad

Turen på 8 dager til
Shetland inkluderer:

 • Fly fra Bergen til Shetland tur/retur
 • Buss fra flyplassen til Lerwick tur/retur
 • Busstur og omvisning på Mainland og øyene , Burra, Trondra, Whalsay.
 • Besøk til spinneri og ullvarefabrikk.
 • Besøk på Ullmottaket med omvisning og demonstrasjon.
 • Sosialt møte med strikke- og handverks glade mennesker i Tingvoll.
 • Heldagstur til øysamfunnet Whalsay.
 • Inngang til ulike attraksjoner, museer og historiske steder.
 • Besøk og til Scalloway museum, Crofthus museum og Shetland museum
 • Besøk til gallerier, kunstnere og handverkere med demonstrasjon og omvisning.
 • Norsk reiseleder og guide.
 • Besøk til flere strikke produsenter.
 • Tur til klippen Sumburgh Head.
 • Overnatting i dobbeltrom, tillegg for enkeltrom. (Begrenset antall enkeltrom)
 • De fleste måltider inkludert. Se eget dagsprogram for turen, leveres ut ved oppmøte på Flesland.
 • Mulighet for å stille ut vev, strikke og hekle produkter du selv har laget
 
 
Oppmøte Flesland flyplass: 21.5.  kl 10:30
Lander på Flesland Flyplass: 28.5. kl 12:55

For mer informasjon kontakt:

Sommerakademiet

Karin Flatøy Svarstad
Tlf: 952 15 399
E-mail: sa@somak.no
www.sommerakademiet.com

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

 

SHETLAND

”Kultur- og Historietur”

Shetland, et samfunn vi har mye til felles med.
Tidspunkt: 28.mai – 4.juni. 2022
Avreise direkte fra Bergen med fly

På grunn av korona situasjonen har det ikke vært arrangert turer og aktiviteter i Sommerakademiet siden 2019. Nå håper vi på at situasjonen normaliserer seg så vi kan ta turen i Vesterled for å besøke disse samfunna som vi har så mye til felles med.
På turen til Shetland har vi med Kristin Prestvold som historisk guid, Hun er arkeolog og jobber til daglig med kulturminner i Trøndelag Fylkeskommune, hun har detalj kunnskap om historien og kulturminner på Shetland og brenner for å formidle dette.

Shetland er en perle som ligger omkranset av hav på alle kanter, Nordsjøen på den ene siden og Nord-Atlanteren på den andre. Det er ikke langt fra Vestlandet til Shetland, noen kaller øyene i vest for det virkelige Vestlandet.

Det er i over 20 år siden Sommerakademiets arrangerte den første turen til Shetland og siden har det vært årlige turer i Vesterled med besøk til Shetlandsvenner med glade folk fra Norge med interesse for Shetland. Enkelte år har det vært arrangert flere turer.

Shetland består av 100 øyer, mengder av sauer og ca. 25000 hyggelige shetlendere.

Tilbakemeldinger fra deltakere på turene i mange år er at dette samfunnet må oppleves, det lar seg vanskelig formidle, man må se med egne øyner, kjenne havluften og lukten av brent torv.

Landskapet på Shetland er spesielt, hovedinntrykket er rolige og harmoniske linjer.
Det er rene terapien å oppholde seg her, rolig og avslappet atmosfære gjør at en føler seg hjemme her. Fargene og lyset er fascinerende, lyng og gras dominerer. Trær finnes omtrent ikke på øyene.
Shetland er et spennende sted å besøke for flere enn de som har interesse for ull og strikking. Det å få se det spesielle landskapet som er formet av mennesker og sauenes beiting gjennom generasjoner gir ro i sjelen. Det å stifte bekjentskap med de som bor her og ikke minst få innsikt i de nære historiske forbindelsene til Norge er en berikelse, og noe de fleste ønsker å lære mer om.

Det gir en spesiell følelse å komme til landet der vikingene har satt så mange spor etter seg, og som fortsatt lever i dag gjennom språk og stedsnavn.
Vi blir godt mottatt på Shetland, vi har mye felles historie og shetlenderne er gjestfrie og hyggelige og setter stor pris på å besøk fra Norge. Vi kommer bak turistfasaden og får oppleve lokalsamfunnet og folket på nært hold.

Lerwick er den største byen. Her er det mye å oppleve, mange spennende butikker og spesielle bygninger. Lerwick er en koselig typisk skotsk fiskerlandsby med smitt og smau.

Scalloway er den andre byen på Shetland, den var hovedstad før Lerwick fikk status som hovedstad. Scalloway har en sterk forbindelse til Norge fra krigens dager. Her finnes viktig historie knyttet til trafikken under krigen, det som fikk navnet ”Shetlandbus”, «Shetlandsgjengen» med Shetlands Larsen i spissen, vi få høre mer om dette i Scalloway museum. Byen er og kjent for mange nordmenn som drev fiskeri ved Shetland.

Vi skal se oss rundt i den sjarmerende lille byen og stoppe ved det spesielle krigsmonumentet. Like ved museet ligger ruinene etter Scalloway Castle, Kristin gir oss den spesielle historien.

På vår veg gjennom landskapet ser vi sauer som beiter, sjarmerende små shetlandsponnier og de spesielle og særprega grå og hvite croft husene. Det ligger historiske kulturminner på rekke og rad i landskapet.
Vi kjører med buss over store deler av Shetland, vi besøker flere øyer, Burra, Trondra og Whalsay.

På vår vei til Tingvall stopper vi ved Law Ting Holm, her hadde vikingene sitt ting hvor de tok sine avgjørelser. I dag ligger tinget som et lite nes eller en holme i vannet.

Shetland er verdensberømt for sine strikketradisjoner, sine mønstre og sitt strikkegarn i nydelige melerte farger. Her kan en virkelig få inspirasjon og få seg en riktig god ”ullen” opplevelse.
Det er lange tradisjoner for å strikke, spesielt kan nevnes de berømte Fair Isle jumperne med mønster i striper og med mange vakre farger. Det strikkes mye og annerledes enn i Norge.

Vi besøker Wilma i Shetland design, hun forteller den spesielle historien bak mønster kombinasjonene til Fair Isle, hun deler og hvor hun henter sin inspirasjon fra til sin design.

Vi får demonstrert strikkebelte og den spesielle lace-strikketeknikken de praktiserer.

Vi tar turen til øyen Whalsay, her får vi høre historien til dette aktive samfunnet med ca. 1000 innbyggere. Vi bruker en hel dag til å besøke øyen og bli kjent med folket. Et besøk til deres Heritage Center, det gir oss godt innblikk i historien til øyfolket. Dette er et øysamfunn som er dominerende innen fiskeri på Shetland, mange fiskebåter har tilhold her, flere er bygget i Norge. Vi får muligheten til å høre å lære litt om dette samfunnet, en sosial og hyggelig sammenkomst som vil bli husket.

Vi treffer flere ”Strikkedamer” denne gangen på det historiske stedet Tingvall,vi får se deres produkter og ikke minst se hvor raskt de strikker med sine strikkebelter, her blir det mulighet for å prøve seg litt for å se hvordan strikkebeltet fungerer. Det blir sosial prat med kaffe, te og kaker etter at vi har utvekslet strikke- teknikker og sett på utstillingen de har laget til oss med sine strikkprodukter
Ikke langt fra sentrum i Lerwick ligger Clickimin Broch. Dette er rester av et rundhus i stein som kun er funnet i Skottland, dette har vært beboelseshus i over 1000 år, dette skal vi se nærmere på.

Vi besøker Sumburgh head, det sydligeste punktet på Shetland, en majestetisk høyde som navnet beskriver.
Ikke langt ifra ligger de spennende og historiske ruinene av Jarlshof, en mer en 4000år gammel bosetning. Her ser vi historien tilbake i tid som viser steinalderen, vikingtiden og bronsealderen. Her bodde folk helt opp til 1600 tallet.

Vi skal kjøre med buss gjennom det fascinerende landskapet til vestkysten på Shetland, her stopper vi ved den fantastiske stranden St. Ninian. En av det mest spesielle strendene i Europa, en Tombolo, det vil si en strand med sjø på begge sider. Hvis værgudene vil skal vi gå over stranden til St. Ninian holm og se på forminner der.

En tur innom verkstedet til Wendy for å se og høre hennes historie om strikkede teddybjørner Burra Bears blir det og tid til.
I Hoswik har de en spesiell historie, den kan vi se formidlet igjennom utstillingen i deres Visitor senter. Her er og en spesiell innholdsrik strikkebutikk hvor designeren Niela Nell holder til.

I Lerwick er det mye å se, blant annet Shetland Museum, vel verdt et besøk. Her er Shetland sin historie svært godt presentert. Vi skal besøke kunstgalleri og sølvsmie med mer. Når vi besøker Croft House museum ser vi hvordan folk på Shetland bodde og levde.
Luna Hus står og på programmet, her er historie fra krigens dager og Shetlands Larsen sin tid.

Vi besøker og Town Hall, rådhuset i Lerwick, her er det nære relasjoner til Norge.

Vi overnatter på gjestehus i Lerwick som i sin tid var et kloster, her tar Soupa godt imot oss, vi føler oss riktig så hjemme her.

På denne turen har vi med arkeolog Kristin Prestvold som historisk guid. Hun har reist i Vesterled i en årrekke for å studere og kartlegge arkeologisk funn og historie. Hun jobber med kulturminner i Trøndelag Fylkeskommune. Hun har skrevet boken, Oppdag Vesterled, et must å ha om en tenker å reise i Vesterled til Shetland, Orknøyene eller fastlands Skottland.

I boken beskriver hun historien og kulturminner fra disse stedene på en spennende og enkel og lettfattelig måte. Det gjør at man ser for seg livet og folket som bodde i disse områdene for mange tusen år siden og frem til nyere tid. Boken kan kjøpes i bokhandler eller bestilles. Dette er en spennende bok å lese selv om man ikke skal reise i Vesterled..

Innbetaling av depositum kr 3500,- til konto 0533 31 78860,

Husk å merke innbetalingen med ditt navn og Kultur og historie Shetland.

.

Innbetaling av depositum gjøres ved påmelding

Registrert depositum bekrefter plass på turen

Les eget regelverk for turer på nettsiden:
www.sommerakademiet.com

Tar forbehold om endringer som kan oppstå og påvirke pris eller turprogram.

Bindende påmelding og mer informasjon:

Sommerakademiet

Karin Flatøy Svarstad

Turen på 8 dager til
Shetland inkluderer:

 • Fly fra Bergen til Shetland tur/retur
 • Buss fra flyplassen til Lerwick tur/retur
 • Busstur og omvisning på Mainland også tur til øyene  Burra, Trondra, Whalsay.
 • Besøk til Jarlshof med guide og omvisning.
 • Vandretur til Clickimin Broch med guide.
 • Tur til Law Ting Holm og St. Ninian Tombolo
 • Besøk til Town Hall, rådhuset.
 • Sosialt møte med strikke- og handverks glade mennesker i Tingvoll.
 • Heldagstur til øysamfunnet Whalsay med omvisning og historisk guiding..
 • Inngang til ulike attraksjoner, museer og historiske steder.
 • Besøk til Scalloway museum.
 • Besøk til Luna House.
 • Besøk til Scalloway Castle, historien fra krigen og Shetlands Larsen sin tid..
 • Besøk til Shetland Crofthouse museum og Shetland museum
 • Besøk til gallerier, kunstnere og handverkere med demonstrasjon og omvisning.
 • Norsk reiseleder og historisk guide arkeolog og forfatter Kristin Prestvold.
 • Tur til klippen Sumburgh Head.
 • Overnatting i dobbeltrom, tillegg for enkeltrom. (Begrenset antall enkeltrom)
 • De fleste måltider. Se eget dagsprogram for turen levers ut ved oppmøte på Flesland.
Oppmøte Flesland flyplass Bergen:            28.5.   kl 10:30
Lander på Flesland Flyplass Bergen :         4.6.   kl 12:55

For mer informasjon kontakt:

Sommerakademiet

Karin Flatøy Svarstad
Tlf: 952 15 399
E-mail: sa@somak.no
www.sommerakademiet.com

Sommerakademiet er medlem av Reisegarantifondet