SHETLAND 2022

Turen er under planlegging.

Mer info kommer.

«Kultur- og Strikketur»

Bli med til Shetland, opplev et samfunn vi har mye til felles med.

Avreise direkte fra Bergen med fly

Shetland er en liten perle som ligger omkranset av hav på alle kanter, Nordsjøen på den ene siden og Nord-Atlanteren på den andre. Det er ikke langt fra Vestlandet til Shetland, noen kaller øyene i vest for det virkelige Vestlandet. Det er i år 18 år siden Sommerakademiet arrangerte den første Strikketuren til Shetland og siden har det vært årlige turer i Vesterled med besøk til Shetlandsvenner og strikkeglade damer. Enkelte år har det vært arrangert flere turer.

Shetland består av 100 øyer, mengder av sauer og vel 24000 hyggelige shetlendere.

Tilbakemeldinger fra deltakere på turene er at dette samfunnet må oppleves, det lar seg vanskelig formidle, man må se alt med egne øyner, kjenne havluften og lukten av brent torv.

Vi kommer bak turistfasaden og får oppleve lokalsamfunnet og folket på nært hold.

Landskapet på Shetland er spesielt, hovedinntrykket er de rolige og harmoniske linjene.

Det er rene terapien å oppholde seg her, rolig og avslappet atmosfære gjør at en føler seg hjemme her. Fargene og lyset er fascinerende, lyng og gras dominerer. Trær finnes omtrent ikke.

Shetland er et spennende sted å besøke for flere enn de som har interesse for ull og strikking. Det å få se det spesielle landskapet som er formet av mennesker og sauenes beiting gjennom generasjoner gir ro i sjelen.

Det å stifte bekjentskap med de som bor her og ikke minst få innsikt i de nære historiske forbindelsene til Norge er en berikelse, og noe de fleste ønsker å lære mer om.

Det gir en spesiell følelse å komme til disse øyene der vikingene har satt så mange spor etter seg, og som fortsatt lever i dag gjennom språk og stedsnavn.

Vi blir godt mottatt på Shetland, vi har mye felles historie av både ny og eldre årgan, shetlenderne er gjestfrie og hyggelige og vi fra Norge merker dette ekstra godt.

Lerwick er den største byen. Her er det mye å oppleve, mange spennende butikker og spesielle bygninger å se. Lerwick er en koselig og typisk skotsk fiskerlandsby med mange ”smitt og smau”. Scalloway er den andre byen på Shetland, den var hovedstad før Lerwick fikk status som hovedstad, vi skal ha et besøk innom den byen og.

Scalloway har en sterk historisk link til Norge. Den er kjent for mange nordmenn som drev fiskeri ved Shetland. Her finnes viktig historie knyttet til trafikken mellom Shetland og Norge under krigen, det som fikk navnet ”Shetlandbus”, og vi skal få høre om dette.

Vi skal se oss rundt i den sjarmerende lille byen og stoppe ved det spesielle krigsmonumentet. Vi får og tid til et besøk med omvisning i det innholdsrike museet som har mye krigshistorie å vise frem, historie som i stor grad angår oss her i landet.

På Shetland kommer man ikke utenom ull og strikking, det er en særdeles viktig del av dette samfunnet. Vi besøker strikkeverkstedet til Doreen Brown og Wilma Maclolmsen i Shetland design, Doreen har blant annet strikket genser til de to Shetlands ponniene på bildet.

På vår veg gjennom landskapet ser vi sauer som beiter, sjarmerende små shetlandsponnier og de spesielle og særprega grå og hvite Croft husene.

Vi kjører med buss over store deler av Shetland, vi besøker flere øyer, vi skal og på besøk til de to nordligste øyene, Unst og Yell.

Shetland er verdensberømt for sine strikketradisjoner, sine mønstre og sitt strikkegarn i nydelige melerte farger. Her kan en virkelig få inspirasjon og få seg en god ”ullen” opplevelse.

Det er lange tradisjoner for å strikke gensere, jakker, luer, hansker, sjal osv. Spesielt kan nevnes de berømte Fair Isle jumperne med mønster i striper og med mange vakre farger. Det strikkes mye og annerledes enn det vi gjør i Norge.

Vi får demonstrert den spesielle lace-strikketeknikken de praktiserer på Shetland. Unst, den nordligste av øyene, er viden kjent for sine tynne fine sjal som er strikket i denne teknikken. Det ser ut som spindelvev, med avanserte mønstre strikket med strikkebelte i tynt fint ullgarn, spunnet av ull fra sauer som beiter og lever sine liv på øyene ute i naturen året rundt.

Ikke alle vet hva et strikkebelte er her i landet, på Shetland er det brukt av de aller fleste. Dette får vi demonstrert og man kan også få prøve om dette er noe å satse på for fremtidig strikking hjemme når turen er slutt.

Mange av nordsjøfarerne fra Norge har komt i land i Baltasund på øyen Unst. Her får vi oppleve lokalsamfunnet , vikingsenter og lokale handverkere.

Vi skal også besøke musikeren og kulturarbeideren  Andy Ross i The Centre for Creative Industries hvor han har bygget opp et senter for tekstil og vev. Vi skal og innom Shetland gallery, her ser en kunst og handverk av høg kvalitet produsert på øyene

Vi møter tekstilkunstneren Pauline Walsh i hennes lille verksted og ser hennes strikkede og tovede produkter, hun holder til på øyen Yell.

På Unst må vi ha et stopp for å oppleve det mest berømte buss-skuret i verden. Vi skal og innom og høre om produksjon av gin, de har fått flere medaljer for gin produkta sine på Unst..

I ullmottaket i Lerwick vil Oliver Henry fortelle om Shetlands sauer, historien og ull. Det blir god anledning til å handle med seg hjem både ull og flott strikkegarn, bøker, mønster med mer. Garnet egner seg også fint til veving.

På spinneriet i Sandness på vestkysten av Shetland får en mulighet til å handle flott strikke garn samt ferdig strikkede produkter med hjem i fabrikk utsalget. Her er garn i alle tenkelige farger, en kreativ oase å komme innom til.

Vi møter flere strikkegrupper og får se å høre om deres strikketradisjoner,  utveksle mønster, tips og ideer. Vi ser på kvaliteter på lokalt garn, ull og prøver ut  hvordan strikkebeltet virker.

Om tiden strekker til ser vi innom verkstedet til Wendy for å se hennes strikkede teddybjørner samt få se hva designeren Niela Nell har i sin lille innholdsrike strikkebutikk i Hosvik.

I Lerwick er det mye å se, blant annet det flotte rådhuset med alle sine glassvinduer. Det innholdsrike museet, dette er vel verdt et besøk. Her kan en se strikke produkter og lære om strikketradisjoner samt gammel og ny historie. Her finnes et galleri med varierende utstillinger, egen båt samling, kafeteria og aktivitets rom. Det er og et stort utvalg av flotte bøker og suvenirer som er basert på historien til Shetland, et særlig stort utvalg av flotte postkort fra Shetland m.m..

Vi besøker kunstgalleri, sølvsmie og strikkebutikker med mer på vår ferd omkring på øyene.

Vi overnatter på gjestehus i Lerwick, vi blir godt ivaretatt og føler oss riktig så hjemme her. Vi skal og overnatte på Unst i bygningene som i sin tid var militærleir. Her er det nå blitt plass til overnatting, restaurant og museum. Enkel standard med toalett og dusj på gangen.

En trenger ikke å kunne strikke for å delta på denne turen. På Shetland er det mye å se både av historie, landskap, kunst og handverk, her er noe for enhver å oppleve, mye også for menn.

Karin Flatøy Svarstad, leder av Sommerakademiet planlegger turene og er med som turleder og guide. Hun har vært på Shetland i mer enn 20 år og kjenner øyene svært godt.

For de som ønsker det kan en ta med ting en har strikket eller heklet og stille dette ut når vi har sosialt treff med lokale strikkedamer. Dette gjelder for to steder. Det er utstilt strikkede arbeider fra Shetland og strikke/hekle arbeider fra Norge. Dette pleier å være et høydepunkt på turen for de strikkeglade.

Da utveksles ideer, fargekombinasjoner og div strikke- teknikker. Også snedige knep blir utvekslet og kommentert under disse faglige og sosiale møteplassene.

Dette har vist seg å være svært lærerikt og inspirerende for begge parter.

Vi har mye å lære av hverandre. Litt av formålet med turen er nettopp å lære av hverandre, få inspirasjon og knytte nettverk og kontakt mellom våre folk.

På disse møtene får en god kontakt og flere har fått gode venner på Shetland etter disse møteplassene mellom strikke glade mennesker.

Innbetaling. Depositum kr 3000,- til konto 0533 31 78860,
dette beløpet er en del av turbeløpet.

Husk å merke innbetalingen med navn, adresse og Shetland.

Innbetaling av depositum gjøres ved påmelding.
Registrert depositum bekrefter plassen på turen.

Les eget regelverk for turer på nettsiden:
www.sommerakademiet.com

Tar forbehold om endringer som kan oppstå og påvirke pris eller turprogram.

Bindende påmelding og mer informasjon:

Sommerakademiet

Karin Flatøy Svarstad

Turen på 8 dager til
Shetland inkluderer:

Fly fra Bergen til Shetland tur/retur

Buss fra flyplassen til Lerwick tur/retur

Busstur og omvisning på Mainland og på flere av øyene.

Ferge til øyene Unst og Yell.

Besøk i Nesting og Luna.

Besøk til spinneri og ullvarefabrikk.

Gin- og whisky-smaking med omvisning.

Besøk i Ullmottaket med omvisning og demonstrasjon.

Sosialt møte med strikke- og handverks glade mennesker på Mainland og på Unst.

Inngang til ulike attraksjoner, museer og historiske steder.

Besøk i Scalloway museum og Shetland museum

Besøk til gallerier, kunstnere og handverkere med demonstrasjon og omvisning.

Norsk reiseleder og guide.

Besøk til flere strikke produsenter

Besøk til vev-senteret og galleriet på Yell

Tur til fyret på Sumburgh head.

Besøk i Lerwick rådhus.

Overnatting i dobbeltrom, tillegg for enkeltrom. (Begrenset antall enkeltrom)

De fleste måltider inkludert. Se dagsprogram for turen som levers ut v/oppmøte på Flesland.

Mulighet for å stille ut vev, strikke og hekle produkter du selv har laget, kan og være for salg.

 

Tar forbehold om endringer som kan oppstå og påvirke pris eller turprogram.

For mer informasjon kontakt:

Sommerakademiet

Karin Flatøy Svarstad
Tlf: 95215399
E-mail: sa@somak.no
www.sommerakademiet.com

Sommerakademiet er medlem av Reisegarantifondet