SHETLAND 2023
”Kultur- og Strikketur”
27.mai – 3. juni
Bli med til Shetland, opplev et samfunn
vi har mye til felles med.
Avreise direkte fra Bergen, med fly
Vi kan igjen invitere til nye opplevelser i Vesterled, denne gangen til Shetland, et besøk til disse øyene vest i havet som vi har så mye til felles med.
Øyriket Shetland er en perle som ligger omkranset av hav på alle kanter, Nordsjøen på den ene siden og Nord-Atlanteren på den andre. Det er ikke langt fra Vestlandet til Shetland, noen kaller øyene i vest for det virkelige Vestlandet.
Det er i år 24 år siden Sommerakademiets arrangerte den første turen til Shetland, og siden har det vært årlige turer i Vesterled på besøk og et møte med Shetlandsvenner og strikkeglade damer fra inn og utland.
Shetland består av 100 øyer, mengder av sauer og ca. 25000 hyggelige shetlendere. Shetland var en del av Norge og ligger ikke mer enn ca. 350 km vest av Bergen.
Tilbakemeldinger fra deltakere på turene er at dette samfunnet må oppleves, det lar seg vanskelig formidle, man må se alt med egne øyner, kjenne havluften og lukten av brent torv.

Landskapet på Shetland er spesielt, hovedinntrykket er de rolige og harmoniske linjene.
Det er rene terapien å oppholde seg her. Som en dame sa, dette er et «yoga landskap», rolig og avslappet atmosfære gjør at en føler seg hjemme her. Fargene og lyset er fascinerende, lyng og gras dominerer. Trær finnes omtrent ikke.
Shetland er et spennende sted å besøke for flere enn de som har interesse for ull og strikking. Det å få se det spesielle landskapet som er formet av mennesker og sauenes beiting gjennom generasjoner gir ro i sjelen. Det å stifte bekjentskap med de som bor her og ikke minst få innsikt i de nære historiske forbindelsene til Norge er en berikelse, og noe de fleste ønsker å lære mer om.
Det gir en spesiell følelse å komme til landet der vikingene har satt så mange spor etter seg, og som fortsatt lever i dag gjennom språk og stedsnavn.
Vi blir godt mottatt på Shetland, vi har mye felles historie og shetlenderne er gjestfrie og hyggelige og setter stor pris på besøk fra Norge.
Vi kommer bak turistfasaden og får oppleve lokalsamfunnet og folket på nært hold.
Lerwick er den største byen. Her er det mye å oppleve, mange spennende butikker og spesielle bygninger. Lerwick er en koselig og typisk skotsk fiskerlandsby med mange
”smitt og smau”og her skal vi bo under vårt besøk. Vi overnatter i gjestehus som i sin tid var et kloster, her tar Soupa godt imot oss, vi føler oss riktig så hjemme her.
Scalloway er den andre byen på Shetland, den var hovedstad før Lerwick fikk status som hovedstad. Scalloway har en sterk historisk forbindelse til Norge, det skal vi se og høre om. Byen er kjent for mange nordmenn som drev fiskeri ved Shetland. Her er viktig historie knyttet til trafikken under krigen, det som fikk navnet ”Shetlandbus”, «Shetlandsgjengen» med Shetlands Larsen i spissen. Vi skal få se og høre mer om dette på Scalloway museum.

Vi skal se oss rundt i den sjarmerende lille byen og stoppe ved det spesielle krigsmonumentet.
På vår veg gjennom landskapet ser vi sauer som beiter, sjarmerende små shetlandsponnier og de spesielle og særprega grå og hvite croft husene.
Vi kjører med buss over store deler av Shetland, vi besøker flere øyer, Burra og Whalsay.
Shetland er verdensberømt for sine strikketradisjoner, sine mønstre og sitt strikkegarn i nydelige melerte farger. Her kan en virkelig få inspirasjon og få seg en god ”ullen” opplevelse.
Det er lange tradisjoner for å strikke gensere, jakker, luer, hansker, sjal osv. Spesielt kan nevnes de berømte Fair Isle jumperne med mønster i striper og med mange vakre farger. Det strikkes mye og annerledes enn det vi gjør i Norge, dette får vi god innsikt i når vi treffer strikke damer.

Vi får demonstrert den spesielle lace-strikketeknikken de praktiserer på Shetland.
Ikke alle vet hva et strikkebelte er her i landet, på Shetland er dette brukt av de aller fleste. Dette får vi demonstrert, og man kan få prøve om dette er noe å satse på for fremtidig strikking når turen er slutt. Vi besøker Wilma Malcolmsen, strikkedesigner, vi får høre historien bak de tradisjonelle mønster- kombinasjonene, hun deler og med oss hvor hun får sin inspirasjon ifra til sine ulike strikkedesign. Hun har og bidratt med sine strikkeferdigheter i den populære krimserien Shetland.
Vi tar turen til øyen Whalsay, en øy med ca. 1000 innbyggere. Her får vi høre historien til dette aktive samfunnet. Vi bruker en hel dag til å besøke øyen og bli kjent med folket. Vi treffer strikkedamene og ser hva de jobber med. Vi får muligheten til å lære litt om strikke- tradisjonene som damene på øyen har. En sosial og hyggelig sammenkomst vi vil huske.
Et besøk til deres Heritage Center gir oss god innsikt i historien til øyfolket. Dette er et samfunn som er dominerende innen fiskeri på Shetland, mange fiskebåter har tilhold her, flere er bygget i Norge, på Vestlandet.

Vi treffer flere ”Strikkedamer,” denne gangen på Tingvall. Vi får se deres strikkeprodukter som de stiller ut for oss. Det blir sosial prat med kaffe/te og kaker etter utveksling av strikke- teknikker og sett på strikkeutstillingen av det folk på Shetland strikker og det vi strikker.
I ullmottaket i Lerwick hører vi historien om Shetlands sauer, og hvor viktig ull og strikking var og fortsatt er for øyfolket. Det blir god anledning til å handle med seg hjem både ull og flott strikkegarn. Garnet egner seg også utmerket til veving.
Vi besøker Shetland Textile Museum, dette er strikke museet på Shetland, strikkeprodukter og historie fra langt tilbake.
På Burra treffer vi Wendy i hennes verksted, vi får høre hennes historie om hvordan hennes teddybjørner Burra Bears blir til. Like ved har Mike Finnie sitt smykke verksted, her ser vi det han jobber med innen bildende kunst og smykker.
Vi har mye felles historie med Shetland, helt tilbake til vikingtiden og ikke minst fra krigens dager. Vi besøker flere museum og historiske steder, her får vi et godt innblikk i vår felles historie. Vi besøker Shetland and Archive museum, her kan en oppleve Shetland i alle års epoker. I Scalloway museum får vi god innsikt i forholdene på Shetland under krigen

I Hoswick ligger en spesiell strikke butikk, her holder designeren Niela Nell til i sin lille innholdsrike strikkebutikk. I Hoswick er det mer å se, tradisjonell strikke produksjon og mulighet for en kopp kaffe og en kake i Hoswick Visitor Center.
Vi skal besøke kunstgalleri, sølvsmie og ”strikkebutikker” med mer under vårt opphold på Shetland.
En trenger ikke å kunne strikke for å delta på denne turen. På Shetland er det mye å se både av historie, landskap, kunst og handverk, noe for enhver å oppleve, også for menn.

For de som ønsker, kan en ta med noe du har strikket eller heklet og stille ut når vi har sosialt treff med lokale strikkedamer.
Dette gjelder for to steder. Da blir det utstilt strikkede arbeider fra Shetland og strikke/hekle arbeider fra Norge. Dette er et høydepunkt på turen.
Da utveksles ideer, fargekombinasjoner og div. strikke- teknikker. Også snedige knep blir utvekslet og kommentert under disse faglige og sosiale stundene.
Dette viser seg å være både lærerikt og inspirerende for begge parter.
Vi har mye å lære av hverandre. Litt av formålet med turen er nettopp å lære av hverandre, få inspirasjon og knytte nettverk.
Et godt tips er å anskaffe seg boken Oppdag Vesterled. Forfatter Kristin Prestvold skriver om Shetland, Orknøyene og Skottland. Gir god historisk kunnskap for turen til Shetland.
Innbetaling av depositum kr 4000,- til konto 0533 31 78860,
Husk! Merk innbetalingen med ditt navn og Strikketur Shetland.
Innbet. av depositum gjøres ved påmelding.
Registrert depositum bekrefter plass på turen.
Bindende påmelding
Depositum trekkes fra turbeløpet og restbeløpet faktureres i begynnelsen av april 2023.
Les eget regelverk for turer på nettsiden: www.sommerakademiet.com
Tar forbehold om endringer som kan oppstå og påvirke pris og turprogram.
Tel: +47 95215399
E-mail: sa@somak.no
www.karinflatoysvarstad.com
www.sommerakademiet.com
Turen på 8 dager til Shetland inkluderer:
Fly fra Bergen til Shetland tur/retur
Buss fra flyplassen til Lerwick tur/retur
Busstur og omvisning på Mainland og øyene , Burra, Trondra, Whalsay.
Besøk på Ullmottaket med omvisning og demonstrasjon.
Sosialt møte med strikke- og handverks glade mennesker i Tingvoll.
Besøk hos sauebonde og garnprodusent
Heldagstur til øysamfunnet Whalsay.
Inngang til ulike attraksjoner, museer og historiske steder. Blant annet Luna House.
Besøk til Scalloway museum, Crofthus museum og Shetland museum og tekstil museum.
Besøk til gallerier, kunstnere og handverkere med demonstrasjon og omvisning.
Norsk reiseleder og guide.
Besøk til strikke produsenter.
Tur til klippen Sumburgh Head.
Overnatting i dobbeltrom, tillegg for enkeltrom. (Begrenset antall enkeltrom)
De fleste måltider inkludert. Se eget dagsprogram for turen, leveres ved oppmøte på Flesland.
Mulighet for å stille ut vev, strikke og hekle produkter du selv har laget
Oppmøte Flesland flyplass: 27.05. kl 10:50
Lander på Flesland Flyplass: 03.06. kl 12:05
For mer informasjon kontakt:
Sommerakademiet
Karin Flatøy Svarstad
Tlf: 952 15 399
E-mail: sa@somak.no
www.sommerakademiet.com

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –






Bindende påmelding og mer informasjon:
Sommerakademiet
Karin Flatøy Svarstad
For mer informasjon kontakt:
Sommerakademiet
Karin Flatøy Svarstad
Tlf: 952 15 399
E-mail: sa@somak.no
www.sommerakademiet.com










Sommerakademiet er medlem av Reisegarantifondet