Ingen tur til Gotland i 2020

Gotland ligger i Østersjøen og er Sveriges største øy. Den ligger 9 mil fra svenskekysten og 13 mil fra Latvia. Gotland er Sveriges mest solrike plass. Til vanlig er det ca. 58000 innbyggere, om sommeren flerdobles dette tallet.

Gotland er en spennende og spesiell øy, full av historie og skjønnhet. Naturen er spesiell og ligner ikke naturen på fastlandet. Her er klipper, mye furuskog, fantastisk flora. Med 80 km kystlinje med sandstrender og steinformasjoner har Gotland mye å by på når det gjelder natur. Gotland har sin egen dialekt, den er sjarmerende og syngende.

Flere og flere nordmenn har også oppdaget Gotland som et spennende reisemål hvor svenskene har feriert i generasjoner.

Øyen er viden kjent for sine kunstnere og kunsthandverkere med særdeles flott handverk av høy kvalitet. Vi skal stifte bekjentskap med keramikere, skulptører, glassblåsere, tekstilhandverkere, spinneri og ikke minst den spesielle gotlandssauen med sin glansfulle ull.

Vi vil i tillegg få mange kulinariske og historiske opplevelser. Det finnes mange historiske minnesmerker, museum og blant annet mer enn 90 flotte store middelalderkirker og kulturminner fra vikingtiden.

Den største byen er middelalderbyen Visby. Den har en av verdens best bevarte bymurer fra middelalderen. Byen står på listen til Unesco og har vært en del av handelsforbundet Hansa på 1100 og 1200 tallet. Mange av datidens bygninger og kirkeruiner er godt bevart og byen innehar en helt spesiell atmosfære. Denne vil vi oppleve på flere måter: mange små og intime butikker, gallerier, restauranter og kafeer, små spesielle hus, smale gater og smug.

Visby har Sveriges høyeste restaurant tetthet med lam, fisk og trøfler som noen av sine spesialiteter. Så her er mulighetene mange for å få en smaksopplevelse man husker lenge.

Gotland har flere vingårder. Vinrankene trives i det fine og behagelige klimaet og øya er et eldorado for trøffelelskere, det verdifulle sorte gull som finnes i jorden. Det asurblå havet er aldri langt unna hvor man enn befinner seg på Gotland.

Sommerakademiet
Karin Flatøy Svarstad
E-mail: sa@somak.no
www.sommerakadamiet.com