ORKNØYENE

 

EN SPENNENDE TUR I VESTERLED MED TEMA:
HISTORIE, KULTUR, KUNST OG HANDVERK, NATUR
OG IKKE MINST, ET MØTE MED FOLKET.
10. – 17.juni 2023.

Sommerakademiet feirer 25 år i år. I den forbindelse har du muligheten til å bli med på tur med Karin Flatøy Svarstad i Vesterled, hun er leder av Sommerakademiet og har reist i Vesterled i mer enn 20 år.
Kristin Prestvold er med som historisk guide på turen. Hun er arkeolog og jobber daglig med kulturminner i Trøndelag Fylkeskommune.
Hun har skrevet boken Oppdag Vesterled, hun har detaljkunnskap om historien og kulturminner på Orknøyene. Du vil få et unikt møte med et øysamfunn som gir deg minner for livet.
Karin Flatøy Svarstad kom til Orknøyene første gang for over 20 år siden og har vært der mer eller mindre årlig siden da og til ulike tider på året. Hver gang blir hun like betatt av det bølgende grønne landskapet, lyset, alle sauene, de fargerike kyrne, historien og ikke minst møtet med de fantastiske menneskene som lever på disse øyene vest i havet. Grønfargen er overveldende, de grønne gress-slettene er uendelige på tross av at man befinner seg på en samling øyer langt ute i havet vest for Norge.
Orknøyene består av 70 øyer, øyene har sine historiske underverker, vi skal oppleve flere av disse.
Mer enn 5000 år har formet det flate, bølgende og vennlige landskapet. Det er krydret med utallige arkeologiske underverk som blant annet vikingkirker og steinalder landsbyer, flere av disse er overraskende godt bevart.
Folk på Orknøyene er stolte av sin vikinghistorie og det er bevist at i dag stammer omkring 25 % av folket på øyene fra Norge.
Vi skal se en del av den spennende og godt synlige historien fra både steinalderen og fra vikingtiden. Vi vil oppleve å se at vi fortsatt har mange felles ord i språket, spesielt det som gjelder det maritime og innenfor landbruk. I middelalderen snakket de norsk på øyene.
Mangelen på trær gjør landskapet særpreget og spesielt, nesten poetisk. Landskapet minner litt om landskapet på Jæren, lange sletter med grønt saftig gras.
Når vikingene kom til Orknøyene fra Norge, bodde det allerede folk på øyene. De hadde dyrket jorden og etablert seg med gårdsdrift. Dette var et folkeslag som ble kalt for piktere, de hadde bodd her lenge før Harald Hårfagre kom og tok kontroll over øyriket i år 875.
Utallige nyanser av grønne farger og en overveldende blå himmelfarge virker beroligende og avslappende på stressede menneskesinn. Det er terapi for sjelen å la øynene vandre i dette vakre, bølgende og åpne landskapet.
På Orknøyene er det flere fortidsminner pr. mål enn noen andre steder i Vest-Europa. Her kan en stifte bekjentskap med oppreiste steiner, mystiske steintårn, boplasser og gravkammer m.m.
På Orknøyene er det mye å oppleve både av vakker natur, mat, historie og aktiviteter. Det rene havet rundt øyene forsyner Orknøyene med fersk fisk og skalldyr. Det er stor eksport av krabbe og hummer ut fra øyene.
Det finnes to whisky destillerier på Orknøyene og vi skal besøke det ene, Higland Park. Det er Highland Park som er det største og nordligste whisky destilleriet i verden. Her får vi se og høre historien om hvordan de produserer denne berømte og edle drikken som Orknøyene er verdenskjent for. Higland Park har fått flere høgt hengende priser og medaljer for sin spesielle whisky
Folket på Orknøyene er imøtekommende og hyggelige, arbeidsomme og kreative. Det er ca. 22.000 innbyggere på Orknøyene, og mange av disse er dyktige kunstnere og handverkere. På turen skal vi stifte bekjentskap med flere av disse. Vi får se mye av både keramikk, vev, foto, sølvsmed og billedkunst, med mer på øyene.Folk på Orknøyene er glade i nordmenn og stolte av vår felles historie og arv. De har storstilt feiring av 17. mai og det finnes en norsk venneforening på øyriket.
Det er to byer på Orknøyene, Strømness og Kirkwall, vi skal besøke begge. Strømness er en liten fiskerlandsby og med daglige fergeforbindelser til Skottland. Her er sjarmerende små hus og hager i smitt og smau langs sjøkanten, og flere kunstgallerier og små butikker finnes i de flotte steinhusene.
Hovedstaden Kirkwall ligger ved havnen og er en livlig og travel by med fine gater, koselige butikker med gode handlemuligheter med et variert og spennende utvalg. Her er mange små sjarmerende smug mellom de grå og solide steinhusene.
Det mest markante av alle byggverk på øyene er St. Magnus Katedralen. Den ligger majestetisk og sentralt i hovedgaten i Kirkwall.  Her skal vi innom for å oppleve den spesielle atmosfæren i den flotte katedralen som er bygd i rød sandstein. Katedralen er et fantastisk syn og med en fascinerende historie knyttet til Nidarosdomen og Norge.
Vi skal besøke flere av øyene, noen av disse er forbundet med barrierer som ble bygget under siste krig og som har sin helt spesielle historie. Dette får vi både se og høre mer om.
Vi skal besøke øyen Westray, her skal vi bo i to dager. Øyen ligger en times fergetur fra Kirkwall. Den flotte øyen ligger mot nord, vendt mot det åpne Atlanterhavet. Den kalles for ”Dronningen” fordi den er et ”lite Orknøy” i miniatyr. Trolig kom de første vikingene og bosette seg akkurat her.
Den historiske øyen Westray har dramatiske klipper, et yrende fugleliv, endeløse sandstrender, eldgamle slottsruiner og kirker, og sist, men ikke minst et blomstrende fellesskap. Her er det tiltakslyst og oppfinnsomhet og engasjerte mennesker, et spennende og innholdsrikt øysamfunn.
Vi bor på flere steder på Orknøyene, det gir oss mulighet til å oppleve så mye som mulig av disse historiske øyene i Vesterled.
På Orknøyene er det mye synlig historie. Vi besøker flere spennende historiske steder som blant annet: Ring of Brodgar, en stor ring med 30 store steiner der flere har en total høgde på nesten 5 m.
Vi besøker steinalder landsbyen Skara Brae, en meget godt bevart liten landsby fra yngre steinalder. Den ble oppdaget tilfeldig etter en sterk storm som rammet øyene på 1850 tallet.
Sommerakademiet har på sine turer i Vesterled fokus på: kunst, kultur, historie og handverk, og på Orknøyene er det mye å oppleve i den forbindelse.
På vår vei sørover på øyene skal vi innom for å se på det italienske kapellet. Dette er den største turistattraksjonen på Orknøyene på grunn av sin historie knyttet til krigens handlinger.
For å se mest mulig av Orknøyene har vi rundturer med buss på flere av øyene.
Vi kommer i god kontakt med lokalbefolkningen og ser hvordan de lever.
Vi skal innom til flere gallerier og besøker handverkere og kunstnere for å se deres arbeid. Det blir gode muligheter til å handle med seg hjem spesiell reiseminner som kunst og handverk fra Orknøyene.
For å se og oppleve mest mulig på Orknøyene bor vi på flere steder på hotel og gjestehus. Det er mange arrangement og aktiviteter som foregår i dette tidsrommet og overnattingskapasiteten er sprengt. Orknøyene er et svært populært reisemål og med mange arrangement på denne tiden.
Orknøyene er et typisk landbrukssamfunn. Folk på øyene lever for det meste av jordbruk, i hovedsak kvegavl, men og sau og grisehold. Her finnes også oljeindustri knyttet til oljevirksomheten i Nordsjøen. På øya Flotta som betyr Flatøy, ligger oljeterminalen til Orknøyene. I de senere år har satsing på turisme blitt  mer aktuelt, det er nå reiselivs aktiviteter året rundt.
At det også produseres vin på Orknøyene skulle man ikke tro, men det gjøres og det med stort hell. Er vi heldige får vi høre om denne produksjonen og smake på de spesielle produktene. Det finnes og gin destilleri i Kirkwall, bryggeri finnes og på øyene.
En tur til Orknøyene er en uforglemmelig opplevelse i grønne farger, inspirerende møte med folket og dette samfunnet. Et møtet med et samfunn en lever lenge på og som gjør inntrykk.
Boken, Oppdag Vesterled, som Kristin Prestvold har skrevet er et must å ha om en tenker å reise i Vesterled til Shetland, Orknøyene eller fastlands Skottland, eller om en har interesse av historien. Boken kan kjøpes i bokhandel eller lånes på bibliotek rundt omkring.

Tar forbehold om endringer som kan oppstå og påvirke pris og turprogram.

 

Ved påmelding, innbetaling av depositum kr 4000,- til konto 0533 31 78860.

Merk innbetaling med navn og Orknøyene.

Bindende påmelding til:

Sommerakademiet

Karin Flatøy Svarstad Tel: + 47 952 15 399 E-mail: sa@somak.no

www.karinflatoysvarstad.com  www.sommerakademiet.com

Turen på 8 dager til
Orknøyene inkluderer:

Fly reise fra Bergen via Shetland til Kirkwall
Buss fra flyplassen til Kirkwall tur/retur.
Rundturer og omvisning på Orknøyene med buss.
Tur til Westray med omvisning og mange opplevelser på øyen.
Fergetur til Westray med to overnattinger med sosialt samvær, kulturkveld og fest.
Buss- og fottur for å se når lundefuglene kommer inn fra havet.
Guider på Westray
Fottur med guide på Westray (væravhengig)
Inngang til ulike attraksjoner, museer og historiske steder.
Besøk til flere gallerier.
Besøk til kunstnere og handverkere.
Taxi og nødvendig transport.
Besøk til St. Magnus katedralen og museumshagen.
Whisky-smaking med omvisning på Highland Park destilleri.
Historisk guide og norsk reiseleder på hele turen.
Overnatting i dobbeltrom, tillegg for enkeltrom. (Begrenset antall enkeltrom)
Avslutnings middag og de fleste måltider, se oversikt i dagsprogrammet som leveres ut ved oppmøte på Flesland/Bergen.

 

Les eget regelverk for turer på nettsiden: www.sommerakademiet.com

Innbetaling av depositum gjøres ved påmelding.

Registrert depositum bekrefter plassen på turen. 

Tar forbehold om endring som kan påvirke oppmøte, pris og program.

Oppmøte Flesland 10.6.  kl 10:30   Lander på Flesland 17.6. kl 12:05