ORKNØYENE

 

Foreløpig er det usikkert om det blir tur til Orknøyene i 2022

 

Karin Flatøy Svarstad kom til Orknøyene første gang for 20 år siden og har vært der mer eller mindre årlig siden da og til ulike tider på året. Hver gang blir hun like betatt av det bølgende grønne landskapet, lyset, alle sauene, de fargerike kyrne, historien og ikke minst møtet med de fantastiske menneskene som lever på disse øyene vest i havet.

Grønfargen er overveldende, de grønne gress-slettene er uendelige på tross av at man befinner seg på en samling øyer langt ute i havet vest for Norge.

Orknøyene består av 70 øyer og de fleste av øyene har sine historiske underverker, vi skal oppleve flere av disse.

Mer enn 5000 år har formet det flate, bølgende og vennlige landskapet. Det er krydret med utallige arkeologiske underverk som blant annet vikingkirker og steinalder landsbyer og flere av disse er overraskende godt bevart. Folk på Orknøyene er stolte av sin vikinghistorie og det er bevist at i dag stammer omkring 25 % av folket på øyene fra Norge.

Vi skal se en del av den spennende og godt synlige historien fra både steinalderen og fra vikingtiden. Vi vil oppleve å se at vi fortsatt har mange felles ord i språket, spesielt det som gjelder det maritime og innenfor landbruk. I middelalderen snakket de norsk på øyene.

Mangelen på trær gjør landskapet særpreget og spesielt, nesten poetisk. Landskapet minner litt om landskapet på Jæren, lange sletter med grønt saftig gras.

Når vikingene kom til Orknøyene fra Norge bodde det allerede folk på øyene. De hadde dyrket jorden og hadde etablert seg med gårdsdrift. Dette var et folkeslag som ble kalt for pikterne, de hadde bodd her lenge før Harald Hårfagre kom og tok kontroll over øyriket i år 875.

Utallige nyanser av grønne farger og en overveldende blå himmelfarge virker beroligende og avslappende på stressede menneskesinn. Det er terapi for sjelen å la øynene vandre i dette vakre, bølgende og åpne landskapet.

På Orknøyene er det flere fortidsminner pr. mål enn noen andre steder i Vest-Europa. Her kan en stifte bekjentskap med oppreiste steiner, mystiske steintårn, boplasser og gravkammer m.m.

På Orknøyene er det mye å oppleve både av vakker natur, mat, historie og aktiviteter. Det rene havet rundt øyene forsyner Orknøyene med fersk fisk og skalldyr. Det er stor eksport av krabbe og hummer ut fra øyene.

Det finnes to whisky destillerier på Orknøyene og vi skal besøke det ene, Higland Park. Dette er det største og nordligste whisky destilleriet i verden. Her får vi se og høre historien om hvordan de produserer denne berømte og edle drikken som Orknøyene er verdenskjent for. Higland Park har fått flere høgt hengende priser og medaljer for sin spesielle whisky.

Folket på Orknøyene er imøtekommende og hyggelige, arbeidsomme og kreative.

Det er ca. 22.000 innbyggere på Orknøyene, og mange av disse er dyktige kunstnere og handverkere. På turen skal vi stifte bekjentskap med flere av disse. Vi får se mye av både keramikk, vev, foto, sølvsmed, billedkunst med mer på øyene.

Folk på Orknøyene er glade i nordmenn og stolte av vår felles historie og arv. De har storstilt feiring av 17. mai og det finnes en norsk venneforening på øyriket.

Det er to byer på Orknøyene, Strømness og Kirkwall, vi skal besøke begge. Strømness er en liten fiskerlandsby med daglige fergeforbindelser til Skottland. Her er sjarmerende små hus og hager i smitt og smau langs sjøkanten, og flere kunstgallerier og små butikker finnes i de flotte steinhusene.

Hovedstaden Kirkwall ligger ved havnen og er en livlig og travel by med fine gater, koselige butikker med gode handlemuligheter med et variert og spennende utvalg. Her er mange små sjarmerende smug mellom de grå og solide steinhusene.

Det mest markante av alle byggverk på øyene er St. Magnus Katedralen. Den ligger majestetisk og sentralt i hovedgaten i Kirkwall.  Her skal vi innom for å oppleve den spesielle atmosfæren i den flotte katedralen som er bygd i rød sandstein. Katedralen er et fantastisk syn og med en fascinerende historie knyttet til Nidarosdomen og Norge.

Vi skal besøke flere av øyene, noen av disse er forbundet med barrierer som ble bygget under siste krig og som har sin helt spesielle historie. Dette får vi både se og høre mer om.

Vi skal besøke øyen Westray, her skal vi bo i to dager. Øyen ligger en times fergetur fra Kirkwall. Den flotte øyen ligger mot nord, vendt mot det åpne Atlanterhavet. Den kalles for ”Dronningen” fordi den er et ”lite Orknøy” i miniatyr. Trolig kom de første vikingene og bosette seg akkurat her.

Øyen Westray har dramatiske klipper, et yrende fugleliv, endeløse sandstrender, eldgamle slottsruiner og kirker, og sist men ikke minst et blomstrende fellesskap. Her er det tiltakslyst og oppfinnsomhet og engasjerte mennesker.

Graham som vi skal møte tar oss med rundt og vi opplever et innholdsrikt og spennende program.  Han og Michael, som vi og får bli kjent med, er de som viser oss den historiske øyen med mange utgravninger, kirkeruiner og den gamle borgruinen og sist men ikke minst et meget aktivt samfunn.

På Orknøyene er det mye synlig historie. Vi besøker flere spennende historiske steder som blant annet: Ring of Brodgar, en stor ring med 30 store steiner der flere har en total høgde på nesten 5 m.

Vi besøker steinalder landsbyen Skara Brae, en meget godt bevart liten landsby fra yngre steinalder. Denne ble oppdaget ved en tilfeldighet etter en sterk storm som rammet øyene på 1850 tallet.

Sommerakademiet har på sine turer i Vesterled fokus på: kunst, kultur, historie og handverk, og på Orknøyene er det mye å oppleve i den forbindelse.

På vår vei sørover på øyene skal vi innom for å se på det italienske kapellet. Dette er den største turistattraksjonen på Orknøyene på grunn av sin historie knyttet til krigens handlinger. For å se mest mulig av Orknøyene har vi rundturer med buss på flere av øyene. Vi kommer i god kontakt med lokalbefolkningen og ser hvordan de lever.

Vi skal innom til flere gallerier og besøker handverkere og kunstnere for å se deres arbeid. Det blir gode muligheter til å handle med seg hjem spesiell kunst og handverk fra Orknøyene.

For å se og oppleve mest mulig på Orknøyene bor vi på flere steder på hotel og gjestehus. Det er mange arrangement og aktiviteter som foregår i dette tidsrommet og overnattingskapasiteten er sprengt. Orknøyene er et svært populært reisemål de to siste årene.

Orknøyene er et typisk landbrukssamfunn. Folk på øyene lever for det meste av jordbruk, i hovedsak kvegavl, men og sau og grisehold. Her finnes også oljeindustri knyttet til oljevirksomheten i Nordsjøen. På øya Flotta som betyr Flatøy ligger oljeterminalen til Orknøyene. I de senere år har satsing på turisme blitt mer og mer aktuelt, det er nå reiselivs aktiviteter året rundt. Det er og en stor satsing på Grønn energi.

At det også produseres vin på Orknøyene skulle man ikke tro, men det gjøres og det med stort hell. Er vi heldige får vi høre om denne produksjonen og smake på de spesielle produktene. Det finnes og et gin destilleri i Kirkwall, bryggeri finnes og på øyene.

En tur til Orknøyene er en uforglemmelig opplevelse i grønne farger, inspirerende møte med kunst og kultur samt folket og det samfunnet de lever i. Dette møtet er noe en «lever lenge på» og som gjør inntrykk som man husker, mange har fått seg nye venner og besøker øyene på egen hånd.

Tar forbehold om endringer som kan oppstå og påvirke pris og turprogram.

Ved påmelding husk å merke med adresse og Orknøyene 1

Ved påmelding, innbetaling av depositum kr 3000,-
til konto 0533 31 78860.

Bindende påmelding til:

Sommerakademiet

Karin Flatøy Svarstad

Se egen  oversikt over hva som er inkludert i prisen på siste siden  i dokumentet.

Turen på 8 dager til
Orknøyene inkluderer:

Fly reise fra Bergen via Shetland til Kirkwall på Orknøyene

Buss fra flyplassen til Kirkwall tur/retur.

Rundturer og omvisning på Orknøyene med buss.

Tur til Westray med omvisning og mange opplevelser på øyen.

Fergetur til Westray med to overnattinger med sosialt samvær og fest.

Buss- og fottur m/guide for å se når lundefuglene kommer inn fra havet.

Guider på Westray og et møte med lokalbefolkningen

Fottur med guide på Westray (væravhengig)

Inngang til ulike attraksjoner, museer og historiske steder.

Besøk til flere gallerier, kunstnere og handverkere.

Besøk til St. Magnus katedralen

Guide og norsk reiseleder på hele turen.

Whisky-smaking med omvisning på Highland Park destilleri.

Overnatting i dobbeltrom, tillegg for enkeltrom. (Begrenset antall enkeltrom)

Festmiddag og de fleste måltider, se oversikt i dagsprogrammet som leveres ut ved oppmøte på Flesland/Bergen.

Les eget regelverk for turer på nettsiden: www.sommerakademiet.com

Innbetaling av depositum gjøres ved påmelding.

Registrert depositum bekrefter plassen på turen. 

Oppmøte Flesland 13.6.  kl 12:00    Lander på Flesland 20.6. kl 13:15

Tar forbehold om endring som kan påvirke oppmøte, pris og program.

Tur 2

ORKNØYENE

Turen er utsatt til 2021 på grunn av Corona pandemien.

En spennende tur i vesterled med tema:

HISTORIE, KULTUR, KUNST OG HANDVERK, NATUR

OG IKKE MINST, ET MØTE MED FOLKET.

20. – 27.juni.2020

Fullbooket, opprettet venteliste.

Nå har du anledning til å bli med Sommerakademiet og Karin Flatøy Svarstad på en fantastisk og unik opplevelse i Vesterled, til øyriket Orknøyene som består av ikke mindre enn 70 øyer. Øyene er en del av Skottland, men for mange år siden var de en del av Norge og har fortsatt i dag mange synlige spor igjen fra den tiden.

Karin Flatøy Svarstad kom til Orknøyene første gang for 20 år siden og har vært der mer eller mindre årlig siden da og til ulike tider på året. Hver gang blir hun like betatt av det bølgende grønne landskapet, lyset, alle sauene, de fargerike kyrne, historien og ikke minst møtet med de fantastiske menneskene som lever på disse øyene vest i havet.

Grønfargen er overveldende, de grønne gress-slettene er uendelige på tross av at man befinner seg på en samling øyer langt ute i havet vest for Norge.

Orknøyene består av 70 øyer og de fleste av øyene har sine historiske underverker, vi skal oppleve flere av disse.

Mer enn 5000 år har formet det flate, bølgende og vennlige landskapet. Det er krydret med utallige arkeologiske underverk som blant annet vikingkirker og steinalder landsbyer og flere av disse er overraskende godt bevart. Folk på Orknøyene er stolte av sin vikinghistorie og det er bevist at i dag stammer omkring 25 % av folket på øyene fra Norge.

Vi skal se en del av den spennende og godt synlige historien fra både steinalderen og fra vikingtiden. Vi vil oppleve å se at vi fortsatt har mange felles ord i språket, spesielt det som gjelder det maritime og innenfor landbruk. I middelalderen snakket de norsk på øyene.

Mangelen på trær gjør landskapet særpreget og spesielt, nesten poetisk. Landskapet minner litt om landskapet på Jæren, lange sletter med grønt saftig gras.

Når vikingene kom til Orknøyene fra Norge bodde det allerede folk på øyene. De hadde dyrket jorden og hadde etablert seg med gårdsdrift. Dette var et folkeslag som ble kalt for pikterne, de hadde bodd her lenge før Harald Hårfagre kom og tok kontroll over øyriket i år 875.

Utallige nyanser av grønne farger og en overveldende blå himmelfarge virker beroligende og avslappende på stressede menneskesinn. Det er terapi for sjelen å la øynene vandre i dette vakre, bølgende og åpne landskapet.

På Orknøyene er det flere fortidsminner pr. mål enn noen andre steder i Vest-Europa. Her kan en stifte bekjentskap med oppreiste steiner, mystiske steintårn, boplasser og gravkammer m.m.

På Orknøyene er det mye å oppleve både av vakker natur, mat, historie og aktiviteter. Det rene havet rundt øyene forsyner Orknøyene med fersk fisk og skalldyr. Det er stor eksport av krabbe og hummer ut fra øyene.

Det finnes to whisky destillerier på Orknøyene og vi skal besøke det ene, Higland Park. Det er Highland Park som er det største og nordligste whisky destilleriet i verden. Her får vi se og høre historien om hvordan de produserer denne berømte og edle drikken som Orknøyene er verdenskjent for. Higland Park har fått flere høgt hengende priser og medaljer for sin spesielle whisky.

Folket på Orknøyene er imøtekommende og hyggelige, arbeidsomme og kreative.

Det er ca. 22.000 innbyggere på Orknøyene, og mange av disse er dyktige kunstnere og handverkere. På turen skal vi stifte bekjentskap med flere av disse. Vi får se mye av både keramikk, vev, foto, sølvsmed, billedkunst med mer på øyene.

Folk på Orknøyene er glade i nordmenn og stolte av vår felles historie og arv. De har storstilt feiring av 17. mai og det finnes en norsk venneforening på øyriket.

Det er to byer på Orknøyene, Strømness og Kirkwall, vi skal besøke begge. Strømness er en liten fiskerlandsby og med daglige fergeforbindelser til Skottland. Her er sjarmerende små hus og hager i smitt og smau langs sjøkanten, og flere kunstgallerier og små butikker finnes i de flotte steinhusene.

Hovedstaden Kirkwall ligger ved havnen og er en livlig og travel by med fine gater, koselige butikker med gode handlemuligheter med et variert og spennende utvalg. Her er mange små sjarmerende smug mellom de grå og solide steinhusene.

Det mest markante av alle byggverk på øyene er St. Magnus Katedralen. Den ligger majestetisk og sentralt i hovedgaten i Kirkwall.  Her skal vi innom for å oppleve den spesielle atmosfæren i den flotte katedralen som er bygd i rød sandstein. Katedralen er et fantastisk syn og med en fascinerende historie knyttet til Nidarosdomen og Norge.

Vi skal besøke flere av øyene, noen av disse er forbundet med barrierer som ble bygget under siste krig og som har sin helt spesielle historie. Dette får vi både se og høre mer om.

Vi skal besøke øyen Westray, her skal vi bo i to dager. Øyen ligger en times fergetur fra Kirkwall. Den flotte øyen ligger mot nord, vendt mot det åpne Atlanterhavet. Den kalles for ”Dronningen” fordi den er et ”lite Orknøy” i miniatyr. Trolig kom de første vikingene og bosette seg akkurat her.

Øyen Westray har dramatiske klipper, et yrende fugleliv, endeløse sandstrender, eldgamle slottsruiner og kirker, og sist men ikke minst et blomstrende fellesskap. Her er det tiltakslyst og oppfinnsomhet og engasjerte mennesker som bor.
Vi får et møte med flere av de lokale ildsjelene som bor på øyen. Vi får oppleve denne historiske øyen med de mange utgravinger, kirkeruiner og den gamle borgruinen.

På Orknøyene er det mye synlig historie. Vi besøker flere spennende historiske steder som blant annet: Ring of Brodgar, en stor ring med 30 store steiner der flere har en total høgde på nesten 5 m.

Vi besøker steinalder landsbyen Skara Brae, en meget godt bevart liten landsby fra yngre steinalder. Denne ble oppdaget ved en tilfeldighet etter en sterk storm som rammet øyene på 1850 tallet.

Sommerakademiet har på sine turer i Vesterled fokus på: kunst, kultur, historie og handverk, og på Orknøyene er det mye å oppleve i den forbindelse.

På vår vei sørover på øyene skal vi innom for å se på det italienske kapellet. Dette er den største turistattraksjonen på Orknøyene på grunn av sin historie knyttet til krigens handlinger.

For å se mest mulig av Orknøyene har vi rundturer med buss på flere av øyene.

Vi kommer i god kontakt med lokalbefolkningen og ser hvordan de lever.

Vi skal innom til flere gallerier og besøker handverkere og kunstnere for å se deres arbeid. Det blir gode muligheter til å handle med seg hjem spesiell kunst og handverk produsert på Orknøyene.

For å se og oppleve mest mulig på Orknøyene bor vi på flere steder på hotel og gjestehus. Det er mange arrangement og aktiviteter som foregår i dette tidsrommet og overnattingskapasiteten er sprengt. Orknøyene er et svært populært reisemål de to siste årene.

Orknøyene er et typisk landbrukssamfunn. Folk på øyene lever for det meste av jordbruk, i hovedsak kvegavl, men og sau og grisehold. Her finnes også oljeindustri knyttet til oljevirksomheten i Nordsjøen. På øya Flotta som betyr Flatøy ligger oljeterminalen til Orknøyene. I de senere år har satsing på turisme blitt mer og mer aktuelt, det er nå reiselivs aktiviteter året rundt. Det er og en stor satsing på Grønn energi.

At det også produseres vin på Orknøyene skulle man ikke tro, men det gjøres og det med stort hell. Er vi heldige får vi høre om denne produksjonen og smake på de spesielle produktene. Det finnes og et gin destilleri i Kirkwall, bryggeri finnes og på øyene.

En tur til Orknøyene er en uforglemmelig opplevelse i grønne farger, inspirerende møte med folket og det samfunnet de lever i. Dette møtet er noe en lever lenge på og som gjør inntrykk. Mange har fått seg nye venner og besøker øyene på egen hånd.

Tar forbehold om endringer som kan oppstå og påvirke pris og turprogram.

Ved påmelding husk å merke med adresse og Orknøyene 2

Ved påmelding, innbetaling av depositum kr 3000,- som er en del av turbeløpet. Innbetales til konto 0533 31 78860.

Bindende påmelding til:

Sommerakademiet

Karin Flatøy Svarstad

Karin Flatøy Svarstad Tel: + 47 952 15 399 E-mail: sa@somak.no

www.karinflatoysvarstad.com  www.sommerakademiet.com

Se egen  oversikt over hva som er inkludert i prisen på siste siden  i dokumentet.

Turen på 8 dager til Orknøyene inkluderer:

Fly reise fra Bergen via Shetland til Kirkwall på Orknøyene

Buss fra flyplassen til Kirkwall tur/retur.

Rundturer og omvisning på Orknøyene med buss.

Tur til Westray med omvisning og mange opplevelser på øyen.

Fergetur til Westray med to overnattinger med sosialt samvær og fest.

Buss- og fottur m/guide for å se når lundefuglene kommer inn fra havet.

Guider på Westray og et møte med lokalbefolkningen

Fottur med guide på Westray (væravhengig)

Inngang til ulike attraksjoner, museer og historiske steder.

Besøk til flere gallerier, kunstnere og handverkere.

Besøk til St. Magnus katedralen

Guide og norsk reiseleder på hele turen.

Whisky-smaking med omvisning på Highland Park destilleri.

Overnatting i dobbeltrom, tillegg for enkeltrom. (Begrenset antall enkeltrom)

Festmiddag og de fleste måltider, se oversikt i dagsprogrammet som leveres ut ved oppmøte på Flesland/Bergen.

Les eget regelverk for turer på nettsiden:  www.sommerakademiet.com

Innbetaling av depositum gjøres ved påmelding.

Registrert depositum bekrefter plassen på turen. 

Oppmøte Flesland 20.6.  kl 12:00    Lander på Flesland 27.6. kl 13:15

Tar forbehold om endring som kan påvirke oppmøte, pris og program.