For fullstendig turprogram klikk på menyen «Aktiviteter/Turer » på hovedsiden

SKOTTLAND OG YTRE HEBRIDENE.

Kultur, natur, historie og handverkstur.

Sommerakademiet har i flere år reist til Island, Færøyene, Shetland og Orknøyene. Dette som et ledd i forbindelsene som er opprettet i Vesterled innenfor kultur og handverk. Sommerakademiet arrangerte for første gang en spennende og spesiell tur til Skottland og Ytre Hebridene i 2012, og gode tilbakemeldinger gjør at vi arrangerer nye turer til ytre Hebridene.

På denne turen skal vi også oppholde oss et par dager på skotsk”mainland” for å få en opplevelse av det skotske fastland. Etter at vi lander i Aberdeen tek bussen oss til Inverness som er kalt for høylandets hovedstad med historie tilbake til vikingtiden. I dag en moderne og koselig by med alle typer tilbud, et sted for shopping og opplevelse på mange felt.
Når man er i Skottland må vi se nærmere på hager, her er mange frodige flotte hage og parkanlegg: Vi skal besøke en flott hage med et herskaplig hus, vi besøker strikkedamer og en keramiker.
Skottland er viden kjent for sin whisky produksjon så whisky omvisning kommer vi ikke utenom.
Sau og ull er det mye av i Skottland for de som har interesse av dette. Både Wool shed og Touched by Scotland står på listen over det vi skal besøke.
Hovedmålet for turen er Hebridene, en øygruppe som består av mer enn 500 øyer fordelt på Indre og Ytre Hebridene. Vi skal besøke the Western Isles, de vi kjenner som Ytre Hebridene. Befolkningen i dag er ca.25000. Øyene er dekket av lyng, og uten tre, slik størsteparten av kysten på vestlandet var for mindre en 40 år siden.
Vi har sterke historiske forbindelser til Hebridene. I vikingtiden ble særlig de nordligste øyene gjenstand for norrøn bosetning. Det norrøne navnet på øygruppen var Sørøyene fordi de ligger sør for Norge.
I 1098 ble øyene lagt under den norske kongen gjennom en traktat mellom Magnus Barfot og skottekongen Edgar av Skottland. Kirkelig tilhørte Hebridene Nidaros erkebispedømme frem til 1348. Hebridene kom først under skotsk krone i 1493. Så nordmenn har hatt stor innflytelse på øygruppen og dette får vi oppleve gjennom byggeskikk og språk.

Hebridene er den tredje største øyen i Storbritannia. Hebridene er helt annerledes enn de andre øyene i Vesterled, på kanten av verden. I tusenvis av år har en liten befolkning klynget seg til øyene ytterst mot Nord Atlanteren utenfor kysten av Skottland. Hebridene har mye gammel historie, standing stones, jernalderlandsbyer med mer. Mye av dette skal vi se nærmere på.
Hebridene er viden kjent for sin tweed, vevd stoff i fine avstemte farger. Vi snakker om Harris Tweed. For at dette skal være ekte må stoffet være vevd på Hebridene. Vi skal få se prosessen og produktene. Vi skal og se på strikking og kunstgallerier.

Vi skal bo på små hotell med hjemmekoselig atmosfære. Språket på Hebridene er todelt. 70% av befolkningen snakker skots-gælisk med innslag av norske låneord, men de snakker og engelsk med skotts aksent. Skotsk/gælisk er et keltisk språk som tilhører samme språkgruppe som irsk og mansk.
Landskapet på Hebridene er svært varierende. Fra det flate lynglandskapet på Lewis, den nordligste og største del av øyen til South Harris i sør der det er høye fjell på nesten 800 moh. og enorme sandstrender, et eventyrlandskap en sent glemmer.

Vi skal reise rundt med buss for å se mest mulig av Hebridene og den fascinerende naturen. Det blir og tid til å rusle rundt i hovedstaden som heter Stornoway, en liten fargerik by med atmosfære og sjarmerende bebyggelse. I byen ligger det og en borg med hageanlegg rundt, et yndet tur område.

Hebridene har mange kirker. Søndagen holdes hellig og butikker og andre fasiliteter holder stengt.

På en reise til Hebridene kommer man ikke utenom sau og ull. De hardføre sauene beiter i lynglandskapet og er en viktig innkome. Blant annet gir de ull til spinning av garn som veves til det berømte Harris Tweed.
Hebridene har en lang rekke med fine kulturminner. Turen til Hebridene blir en spesiell opplevelse, her har vi lange tradisjoner og forbindelser gjennom fiskeri og historie og som nordmenn blir vi godt mottatt.
Deler av programmet er væravhengig.

Begrenset antall plasser på turen.

Turen til Skottland/Hebridene inkluderer:

Flybilletter fra Bergen til Aberdeen
Flybilletter fra Inverness til Stornoway på Hebridene.
Taxi og busstransport
Omvisninger og div. inngangsbilletter
Hagebesøk
Besøk til kunstnere og handverkere
Overnatting i dobbeltrom
De fleste måltider og festmiddag
Norsk reiseleder

Ta kontakt for informasjon og pris
Påmelding og mer informasjon:

Sommerakademiet

Karin Flatøy Svarstad
Tel: +47 95215399
E-mail: sa@somak.no
www.karinflatoysvarstad.com
www.sommerakademiet.com