YTRE HEBRIDENE.

Det planlegges tur til Ytre Hebridene høsten 2022

Mer info kommer.

Tema: kultur, natur, historie og handverk

Sommerakademiet tilbyr i år en spennende tur til Ytre Hebridene, et spesielt reisemål i Vesterled. Her oppleves gjestfriheten, det rike kulturlivet som Vesterled er viden kjent for, og ellers det som dette samfunnet har å by på av historie, handverk, kunst, mat og natur.


Norge har lange historiske forbindelser til Hebridene. Det antas at vikingene ankom Hebridene på midten av 700-tallet. I vikingtiden ble særlig de nordligste øyene gjenstand for norrøn bosetning og påvirkning.
Øygruppen består av mer enn 500 øyer fordelt på Indre og Ytre Hebridene. Målet for turen er Ytre Hebridene som består av ca. 100 øyer hvorav 15 er bebodde. Øyene blir og kalt for the Long Isles eller The Western Isles og inbefatter Lewis, Harris, North- og South Uist og Benbecula. Øyene er uten trær slik størsteparten av kysten på Vestlandet var for mindre en 40 år siden. Øyene er store og med fantastiske lyngheier. Harris er den delen av øyene som har en del fjell, høyeste fjellet er 799 moh. Naturen har mye til felles med kysten i Sogn og Fjordane.
Når vi lander i Aberdeen kjører vi buss til Inverness der vi tar fly til
Ytre Hebridene. På vår vei skal vi stoppe på flere steder for å se litt av det Skotske fastlandet. Vi kjører også gjennom Skottland på returen fra Ytre Hebridene.

Når en er i Skottland kommer man ikke utenom hager, her er mange frodige flotte hage- og parkanlegg. Vi besøker en flott hage med et herskaplig hus, vi besøker gallerier og en kunstnerinne, Angela Davids, som lager fantastiske bilder av dyr som sin spesialitet.

Ytre Hebridene er den tredje største øyen i Storbritannia. Ytre Hebridene, på kanten av verden, så annerledes enn de andre øyene i Vesterled. I tusenvis av år har befolkningen klynget seg til øyene ytterst mot Nord Atlanteren utenfor vestkysten av Skottland. Vi finner spor etter vikingene den dag i dag i språk og stedsnavn. Det norrøne navnet på øygruppen var Sørøyane fordi de ligger sør for Norge.

Sau og ull er det mye av på Hebridene, vi ser litt av den kreative småskalanæringen som er knyttet til sau og ull. Vi besøker et lite spinneri som bruker lokale ullkvaliteter i sitt garn, gjerne ull fra de gamle sauerasene.

Ytre Hebridene er viden kjent for sine flotte tweed stoffer, vevd i fine avstemte farger med inspirasjon fra naturen og fargene i hav og himmel. Vi snakker om Harris Tweed, og vi besøker Harris Tweed senteret og butikker.
For at dette skal være ekte og kunne kalles for Harris tweed må stoffet være vevd på Hebridene hjemme hos folk. Dette er gammel hjemmeindustri og har vært det i generasjoner. Vi skal få se og høre om prosessen og produktene som lages her.

I 1098 ble Ytre Hebridene lagt under den norske kongen gjennom en traktat mellom Magnus Barføtt på Isle of Man og skottekongen Edgar av Skottland. Kirkelig hørte Hebridene til Nidaros erkebispedømme frem til 1348. Ytre Hebridene kom under skotsk krone i 1493. Nordmenn har hatt stor innflytelse på øygruppen. Vi ser denne innflytelsen gjennom historie, byggeskikk, språk og stedsnavn.

Landskapet på Ytre Hebridene er svært varierende, fra det flate lynglandskapet på Lewis, til den sørlige mer kuperte delen på Harris.
Vi skal oppholde oss i to dager på de sørlige øyene, North- og South Uist og Benbecula. Her ser vi et annet landskap. Vi får se kunsthandverk, museum og vi skal og besøke Uist Wool, et lite spinneri som produserer mye flott garn av lokale saueraser. Her kan en kjøpe med hjem en ekte souvenir fra Hebridene.

Øyene har flere store flotte sandstrender, dette er noen av de flotteste og største i Europa, et eventyrlig landskap en sent glemmer. For ikke å snakke om lyset. Mange kunstnere tiltrekkes av øyene nettopp på grunn av dette spesielle lyset.

Hebridene har en lang rekke flotte og unike kulturminner. Vi er så heldige å ha med Kirsti Prestvold på turen som historisk guide,. Hun er fylkesarkeolog for Trøndelag  og  har vært med Sommerakademiet i Vesterled tidligere. Hun har god kjennskap til historien i Vesterled. Hun har skrevet boken Oppdag Vesterled som kom ut i vår. Hun forteller om historien fra steinalderen og fremover til vår tid.

Den store gruppen med standing stones er et syn å se når solen kaster sine stråler på de monumentale steinene. Spesiell opplevelse å se steinene mot horisonten, ikke minst å vandre mellom de og føle atmosfæren og det historiske suset fra fortiden, hva skjedde her?

Vi skal reise rundt med buss for å se mest mulig av den fascinerende naturen, og det åpne lyng landskapet. Det er ikke mye som forstyrrer horisonten når vi er her.

Vi besøker kunstnere og handverkere på deres verksted. Det blir og tid til å rusle rundt i hovedstaden Stornoway, en liten fargerik by med atmosfære og sjarmerende bebyggelse rundt havnen.
I utkanten av byen ligger en herskaplig borg med flott parkområde med store trær. Dette er et yndet og fint sted å gå på tur. Dette er det nye museet som er vel verd et besøk. Her får en se de berømte og historiske sjakk brikkene the Chess Men.
Ytre Hebridene har mange kirker. Søndagen som av mange kalles for sabbaten, holdes hellig og alle butikker og andre fasiliteter holder stengt.

Språket på Ytre Hebridene er todelt. Ca.70 % av befolkningen snakker skotsk-gælisk med innslag av norske låneord, alle kan snakke engelsk med skotts aksent. Gælisk er en språkgruppe som tilhører irsk og mansk og ligner ikke på engelsk.

Vi får et møte med dette lille samfunnet som vi ellers ikke vil få. Vi kommer godt bak turistfasaden og får møte folket og ser hvordan de lever, noe vi vil huske.

På en reise til Ytre Hebridene kommer man ikke utenom sau og ull. De hardføre små sorte unike sauene beiter i det flotte lynglandskapet, i august begynner lyngen å blomstre, vi kan se den i landskapet på lang avstand. Røsslyngen og purpurlyng lyser mot en med sine flotte rosa og serise nyanser, en kjenner duften av lyng og honning når en går i naturen.

Turen til Ytre Hebridene blir en spesiell opplevelse, her har nordmenn lange tradisjoner i forbindelse med fiskeri og viking historie, selv om vi har hørt at vikingene kunne være brutale blir vi svært godt mottatt. Dette er en tur å se frem til.

Deler av programmet og aktivitetene er avhengig av været.
Begrenset antall plasser på turen. Begrenset antall enkeltrom.
Tar forbehold om endringer som kan oppstå og påvirke pris og program.
Se regelverk for turene på nettsiden www.sommerakademiet.com
Registrert depositum bekrefter plassen på turen og faktura blir tilsendt for restbeløp.

Bindende påmelding.

Sommerakademiet

Karin Flatøy Svarstad
Tel: + 47 952 15 399
E-mail: sa@somak.no

www.karinflatoysvarstad.com www.sommerakademiet.com

Inkludert i turen til Ytre Hebridene

Innholdsrike dager med mange opplevelser og ikke minst et møte med folket.

Flybilletter fra Bergen via Stavanger til Aberdeen.

Flybillett fra Aberdeen til Bergen/eller Stavanger

Flybilletter fra Inverness – Stornoway på Ytre Hebridene tur/retur.

Omvisninger og besøk til historiske steder .

Div. inngangsbilletter og fergebilletter.

Besøk til kunstnere og handverkere.

Vi besøker Harris Tweed vev-produsenter

Besøk til Harris Tweed senteret.

Rundtur med buss på Ytre Hebridene, øyene, Uist, Benbecula, Lewis og Harris

Besøk og omvisning i Black house landsbyen

Besøk til det nye museet i Stornoway

Overnatting i dobbeltrom (tillegg for enkeltrom)

Besøk og omvisning i Uist spinning mill, garnproduksjon

Besøk til Herritage senteret på Nes.

De fleste måltider og festmiddag.

Norsk turleder og reiseleder som har reist i Vesterled i over 20 år.

Historisk guide på hele turen.

Innbet. av depositum kr 3000,-  til  konto 0533 31 78 860

Innbetalt og registrert  depositum bekrefter plass på turen.  Husk å merke innbetalingen med ditt navn og Hebridene.

 

Kan bli endringer på oppmøte og ankomst tidspunkt.

Tar forbehold om endringer som kan oppstå og påvirke pris og turprogram.

——————–

Bilder av Simon Rivett

Morven Gallery

Sommerakademiet er medlem av Reisegarantifondet