Færøyene 2022

Sommerakademiet samarbeider med Færøyene, Island, Skottland og Grønland om et reiselivsprosjekt som heter «Wool Walks».

Derfor arrangeres det ikke tematur til Færøyene i 2022

Mer info om prosjektet kommer

 

TUR TIL FÆRØYENE

Tema: Handverk, historie, kultur og natur

 

Avreise fra Bergen med direkte fly.

Sommerakademiet har i flere år arrangert spesielle reiser til landene rundt Nord-Atlanteren, til Island, Shetland, Færøyene, Isle of Man, Ytre Hebridene og Orknøyene. Dette som ledd i å etablere og utvikle de forbindelser og nettverkene som Sommerakademiet har etablert i Vesterled innenfor kultur og handverk gjennom mer enn 20 år.

På turen opplever man den fantastiske ville og uberørte naturen, gjestfriheten, det rike kulturlivet og litt av det dette samfunnet har å by på av historie, mat, kunst og handverk.

Færøyene består av 18 større og mindre øyer omkranset av Nord-Atlanteren.

Historien begynner omkring år 625 med irske munker som de første bosettere. Disse ble fordrevet av norske vikinger som bosatte seg på øyene omkring år 825, og siden den tid har Færøyene hatt en historisk og nær forbindelse til Norge. Mange fra Færøyene arbeider i Norge, spesielt innen sjøfart og oljerelaterte næringer.

Færøyene er et fargerikt og friskt annerledes feriemål, her finnes storslått natur med steile fjell, forrevne klipper og mange øyer. Det er en opplevelse å se de mektige irrgrønne fjellene speile seg i det spesielle lyset.

Tusenvis av elver og fosser renner ned over de bratte fjellsidene og stuper ned i havet. Færøyene kan by på det meste med tanke på naturopplevelser.  Færøyene betyr Saueøyene og når en har vært der forstår en den betydningen.

Færøyene har en lang rekke fine kulturminner. Vi skal besøke og se bygda Kirkjubø, som i middelalderen var bispesete og dermed det åndelige og kulturelle senter på Færøyene og med sterke bånd til Norge. Her ligger også den eldste kirken som stammer fra middelalderen, vi får høre historien om dette spennende stedet som i dag fortsatt er kongsgard og der kong Sverre ble oppfostret.

Vi skal reise rundt med buss for å se mest mulig av den fascinerende naturen på Færøyene. Det er svært mange fra hele verden som vil se Færøyene, de fleste ønsker å bo i Torshavn, kapasiteten på overnatting er begrenset. Vi er heldige og har fått overnatting i gjestehus/hotell som ligger sentralt i byen, det er kort vei til havnen og det som finnes av severdigheter i nærheten.

Torshavn er en liten innholdsrik by med god atmosfære, den regnes for å være en av verdens minste hovedsteder. Her finnes en sjarmerende og fargerik bebyggelse. De små og smale gatene og de fargerike husene gjør byen unik.

Et av verdens eldste parlament ligger på Tinganes sentralt i Torshavn. Dette stedet skal vi se nærmere på. Vi skal gå omkring i den gamle delen av byen der parlamentet ligger. Vi skal vandre mellom de historiske, sjarmerende og flotte gamle sortmalte trehusene med gress tak. Vi går inn mellom smitt og smau og føler på atmosfæren som rår i den historiske delen som i dag er gamlebyen.

Vi besøker Klaksvik som er fiskeri hovedstaden og den nest største byen. Der har vi en overnatting slik at vi får oppleve litt av det denne byen har å by på. Klaksvík ligger på en av Nordøyane, her skal vi se oss omkring og vi treffer lokalbefolkningen og hører om byens historie. Vi skal se innom i kirken i byen, det er den største på Færøyene.

Vi skal en tur innom vevstuen og høre om den helt spesielle historien, ellers se hva folk i området holder på med innen kunst og handverk.  Vi får en smak av matspesialiteter og konsert spesielt arrangert for oss i det gamle pakkhuset.

På en reise til Færøyene kommer man ikke utenom sau og ull. Sauene beiter i de steile fjellsidene, de er fargeklatter mot det grønne saftige gresset. Disse sauene er av de gamle korthalerasene, spelsauer med røtter fra Norge og Island. De er hardføre og tåler å gå ute hele året. De har lang og glansfull ull.

Mengder av sauer beiter i de bratte fjellsidene. Færøyene betyr Saueøyene og når en har vært der og sett disse unike sauene forstår en den beskrivelsen av øyene. Ulla var i si tid en viktig eksportvare for Færøyene, i dag har øyene ca. 75000 vinterfora sauer.

På vår tur langs land og strand vil vi se sauer helt i fjørekanten som spiser tang og tare, og vi ser også sauer på de høyeste og bratteste fjelltoppene.  Ullen har gjennom generasjoner vært en meget viktig inntektskilde for folket på øyene. Vi skal få høre mer om saueholdet på øyene.

Er vi heldig kan vi oppleve å se sauesanking fra fjellene, da kommer det sauer i hopetall ned fra de irrgrønne bratte fjellsidene.

På denne tiden av året kan vi oppleve å se hvalfangst. I den senere tid har det vært stort innsig av hval. En opplevelse å se hvordan folket på Færøyene forvalter denne ressursen uendret slik de har gjort gjennom generasjoner.

Vi rekker og et besøk til Vestmanna, en liten bygd på vestkysten. Herfra drar vi på båttur langs de spektakulære Vestmannabjergene for å oppleve grottene og fuglefjella på vestsiden av Færøyene, en helt unik naturopplevelse en husker lenge. Her er huler og grotter så store at båter kan kjøre inni og ut av fjellet, denne turen er avhengig av værforholdene.

Et besøk til den spesielle bygda Gjògv er et «must». Gjøgv er vel kjent for sin spesielle og helt naturlig flotte båthavn. Naturen formet denne havna gjennom generasjoner, en opplevelse å gå fra toppen og ned alle trappetrinnene, se på lundefuglene og blomstringen i fjellsiden.  Vi får tid til å gå en tur i bygda og i havneområdet,  de sprekeste kan rekke å ta seg en liten fjelltur og virkelig få nyte den spektakulære naturen og utsikten.

I Gjøgv ligger også en meget fantasifull hage, her får en virkelig se hvor kreativ man kan være med enkle midler. Vi spiser lunsj i Gjøgv, her serveres lokal mat produsert av lokale råvarer.

Nolsøy er den øyen som ligger nærmest Torshavn, vi tar fergen ut og får oppleve dette spesielle samfunnet. Vi får høre om øyenes historie, fuglemannen Jens Kjeld forteller om fugler som alltid har spilt en viktig rolle for folket på Færøyene på mange områder, blant annet når det gjelder mat.

Under vårt opphold på øyene stifter vi bekjentskap med ull og garnproduksjon og får se hva som produseres av klær og andre produkter. Det blir anledning til å kjøpe med hjem flotte strikke produkter som jakker og den spesielle  gensere som kalles for færøytrøya, et plagg menn på Færøyene har brukt i generasjoner. Folket på Færøyene har lange tradisjoner for bruk og foredling av ull . Den spesielle strikkedesignen er kjent langt utover Færøyene sine grenser.

Det vokser ikke mye trær i naturen på Færøyene, men der det er lunt kan hva som helst vokse. Det er sjelden kuldegrader som fører til frost og tele, det er vinden og saltdrevet  fra havet som er problematisk for de som vil ha hage, men en kan se kvann, en gammel kultur- og medisinplante vokse i gamle hager, den ble mye brukt på Færøyene fra gammelt av til mat og medisin. Vi kan se  kvann vokse flere av hagene som tilhører husene i den gamle delen av Torshavn.

 

Tar forbehold om endringer som kan oppstå og påvirke pris
eller turprogram.

Påmelding og mer informasjon:

Sommerakademiet

Karin Flatøy Svarstad
Tel: +47 95215399
E-mail: sa@somak.no

www.karinflatoysvarstad.com         www.sommerakademiet.com

Sommerakademiet sin FB side oppdateres med aktuelle saker ukentlig.

Turen på 8 dager til Færøyene inkluderer.

Flybilletter fra Bergen til Færøyene tur/retur

Overnatting i dobbeltrom i Torshavn og Klaksvik (tillegg for enkeltrom, begrenset antall enkeltrom)

Busstransport fra/til flyplassen og rundt på øyene

Besøk til kunstnere og handverkere

Besøk og omvisning i spinneri/ullvarefabrikk

Besøk og omvisning i vevstova i Klaksvik

Busstur til flere av øyene og over store deler av Færøyene.

Båttur til Vestmannabjergene for å se fuglebergene, klippene og grottene

Kulturinnslag med lokale krefter, mat og musikk.

Besøk og omvisning i kongsgarden på Færøyene.

Omvisninger og div. inngangsbilletter på Kirkjebø

De fleste måltider, se eget dagsprogram

Norsk reiseleder på hele turen

Omvisning med egen guide på Nolsøy.

Foredrag og lunsj på Nolsøy

Rundtur i Torshavn

Innbet. av depositum kr 3000,- til konto 0533 31 78860

Husk å merke innbetalingen med navn, adresse og Færøyene

Innbet. og registrering av depositum bekrefter plassen på turen.

Tar forbehold om endringer som kan oppstå og påvirke pris eller turprogram.

Sommerakademiet er medlem av Reisegarantifondet