Isle of Man 2023
TUR TIL ISLE OF MAN
Bli med på tur til en eksotisk perle, et tropisk paradis i Irskesjøen.
Opplev et spennende samfunn med mye kultur og historie.
Tid: 3. – 10. juli 2023 Utreise fra Oslo.
I år feirer Sommerakademiet 25 år. I den forbindelse passer det fint å arrangere en spesiell reise til Isle of Man, en eksotisk perle av en øy som ligger i Irskesjøen mellom England og Irland.
Det har vært arrangert flere turer til denne øyen gjennom disse 25 årene, men nå er det 5 år siden sist og mange ønsker å oppleve dette spesielle samfunnet.
Øyen er full av historie og spennende ting å se. Man er navnet som brukes i daglig omtale av lokalbefolkningen på øyen og folket blir kalt Manx i dag.
På Isle of Man får vi et møte med et samfunn og folk som vil bli husket lenge.. En skulle ikke tro det skulle være noen relasjoner til Norge så langt borte fra oss som øyen ligger, men den historiske forbindelsen er der. Vi tenker at den er det viktig at vi er med på å opprettholde og utvikle.
Isle of Man har vært en av de Keltiske nasjonene og øya har sterke historiske bindinger til Norge.
I det niende århundre overtok kong Magnus Barfot øyriket, han var kjent som kongen av Man.
Øya ble norsk skattland og var underlagt Norge i 400 år, frem til 1266.
Isle of Man er ikke en del av Storbritannia og EU, øyen er det vi kaller for en kronbesittelse og er direkte underlagt Storbritannias monark, Kong Charles. Øyen har utstrakt selvstyre på linje med Kanaløyene i Storbritannia. Den styrer seg selv utenom utenrikspolitikk og forsvars spørsmål. Øyen har eget parlament og egne lover som vi skal få høre om.
Folket på Isle of Man har keltiske og norrøne røtter. Hovedstaden på øyen heter Douglas, og har en del storslått arkitektur fra Viktoriatiden. Her skal vi bo på promenaden fra «Viktoria tiden» under hele turen.
Språket er i dag engelsk og manx og det opprinnelige språket Manx (gaelic) en grein av det gæliske språket som for noen år siden var i ferd med å dø ut. I dag undervises det i Manx språk i skolen, nå er flere opptatt av å bruke og bevare det opprinnelige språket. Den norske professoren Carl Marstrander ved universitetet i Oslo var sentral i bevaringen og dokumentasjonen av det Manxe språket. Han gjorde nedtegninger som førte til at språk og grammatikk ble bevart.
Isle of Man er et spennende sted å besøke av flere grunner: historie, landskapet, det milde klimaet og de flotte hagene med eksotiske vekster som man ellers ikke finner på de andre øyene i Vesterled.
Isle of Man har et spesielt landskap med rolige og bølgende linjer med små og store teiger innrammet med hekker og trær. Det er en frodig og til dels grønn øy. Det spesielle landskapet er formet av menneskers og dyr sin bruk gjennom generasjoner og er godt utnyttet.
Når en ankommer øyen, slår det imot en hvor frodig og eksotisk den er. En ser mengder av beitende sauer mot de grønne grasteigene. Det er terapi å oppholde seg i det rolige landskapet med den lange horisonten. Øyen har fin atmosfære, en føler seg hjemme på øyen som ikke er mer enn 570 km2 stor.
I småbyen Peel på vestkysten ligger en gammel borgruin med røtter til Norge. Det gir en spesiell følelse å se denne ruinen i byen der Magnus Barfot hadde tilhold og regjerte som konge.
Isle of Man er verdenskjent for det berømte motorsykkel race, The TT Race. Dette startet i 1907 og har stor betydning for øyen. Dette foregår i mai/juni og august, folk fra store deler av verden kommer i hopetall for å se og delta, og for å oppleve dette. Det har bidratt til økt turisme og oppmerksomhet.
Vi skal besøke Jenny og Rawdon som er sauebønder, de har den gamle og meget spektakulære sauerasen Manx Loaghtan. Dette er en spesiell sauerase med norrøne røtter spesiell for Isle of Man. Det er ikke mange igjen av disse spesielle sauene, bare 3-4 tusen og det er en rase som er svært utsatt og sårbar. Her får vi se på hvordan de driver og vi får se deres produkter og garn laget av deres egen ull.
Isle of Man er deltaker i prosjektet og nettverket North Atlantic Native Sheep and Wool som
Karin Flatøy Svarstad startet i 2010. Isle of Man arrangerte fagkonferansen i 2017. Deltakelse i dette nettverket har bidratt til at ullen fra de spesielle sauene har fått mer verdi enn den hadde tidligere.
Denne sauerasen har oppstått med bakgrunn i sauene som vikingene tok med seg rundt i sine skip på reiser i Vesterled. Sauene er spesielle både i farge og utseende. De har en fin brunfarget ull og kan ha opptil 6 horn. Dette er de opprinnelige gamle sauerasene som er unike for øyen. På samme måte som vi har ”villsauen” som en arv etter vikingene, så har Isle of Man denne unike sauerasen som sin arv.
Under oppholdet på øyen møter vi kunstnere og handverkere. Vi får også oppleve: folkemusikk, folkedans og lokal mat.
Når vi er på Isle of Man får vi høre hvordan denne øyen styres rent politisk. De har et Ting(Tynwald) her som er opprinnelig slik det var i vikingtiden, faktisk det eneste autentiske «tinget» i verden som drives slik det ble drevet da våre forfedre hadde tilhold på øyen.
Vi skal delta på denne feiringen på den historiske plassen Tynwald dagen, nasjonaldagen til øyfolket 5. juli. Feiringen foregår på den gamle tingstanden med historisk lenke til Norge og tingstadene i Nord Atlanteren. Vi hører om dette på rundtur på øyen med fastboende norske Randi.
Douglas har mye å tilby, butikker, innholdsrike museer som beskriver historien av øyene. Moderne kunstgalleri som presenterer førsteklasses arbeider fra kunstnere og kunsthåndverkere på øyen. I gågaten er det mange muligheter for handel, en kan se seg omkring i butikker i fred og ro, her er ikke noe kav og mas. Vi skal og se Parlamentet og rådhuset.
Vi besøker Cregneash, en liten landsby som er beholdt uendret slik den var før 1900 tallet. I dag et levende museum åpent for publikum som en landsby med opprinnelige funksjoner. Vi ser handverk og vi får oppleve hvordan folk levde og arbeidet der i sin tid.
Vi vil og oppleve mange norske navn på steder og i landskapet som har overlevd til nå. Øyen var i over 400 år enten underlagt Norge eller direkte styrt av norske interesser og dette har satt sitt preg på øyen og dette samfunnet som vi kan se den dag i dag.
Isle of Man er grøderikt og har flere nasjonalparker og et eget Arboretum. På vår vei nordover øyen tar vi et stopp på Milntown ikke langt fra byen med det norsk klingende navnet Ramsey. Vi besøker den herskapelige eiendommen med det flotte huset og den innholdsrike gamle hagen. Her får vi omvisning og høre om historien til dette flotte stedet.
Vi kommer ikke utenom Laxey Woolen Mill, et familie drevet selskap som har arbeidet med veving siden 1950 tallet. Dette tekstilsenteret har hatt tekstilproduksjon i over hundre år.
I dag veves det blant annet tradisjonelt tekstil til Manx tartan. Til dette brukes fargene som symboliserer øyen. Her får vi se hvordan produksjonen foregår i praksis i dag, her vil John demonstrere hvordan det produseres tekstil. Det blir mulighet for en god handel av spesielle produkter og fine reiseminner.
Et av de mest markante landemerkene på øyen er «Lady Isabella», eller Laxey Wheel, et mesterstykke av Victoriansk ingeniørkunst, et vannhjul fra 1854. Om det er tid kan en gå til toppen og nyte den flotte utsikten over Glen Moor dalen, et område som hadde stor aktivitet og gruvedrift i sine glansdager.
Isle of Man har og mye mer å by på, enn det som nå er nevnt. Med andre ord, Isle of Man er et reisemål med mange severdigheter som kan anbefales på det varmeste.
Det er gode muligheter å gå tur på stranden i Douglas og i parken, og ikke minst på den severdige og flotte strandpromenaden fra Viktoria tiden.
Vi skal besøke Manx museum, det ligger sentralt i Douglas, vi bor ikke så langt ifra, det er kort vei å gå. Museet har en flott presentasjon og samling av kunst. Historien til øyen godt dokumentert gjennom en flott utstilling.
Vi skal bo på Sefton Hotel, et ærverdig hotell fra 1880 tallet, det ligger sentralt på den flotte Viktorianske promenaden i Douglas. Det representerer den Viktorianske byggestilen som dominerte i Douglas på denne tiden.
For mer informasjon kontakt:
Sommerakademiet
Karin Flatøy Svarstad
Tlf: +47 952 15 399 | E-mail: sa@somak.no
Bindende påmelding:
Innbetaling av depositum kr. 4000,- ved påmelding til Sommerakademiet.
Overføres til konto nr 0533.3178860 merkes Isle of Man.
Registrert depositum bekrefter plassen på turen.
Turen på 8 dager inkluderer:
- Fly fra Oslo til Manchester
- Fly til fra Manchester til Isle of Man
- Buss til hotellet fra flyplassen
- Busstur med omvisning på hele øyen
- Besøk til Milntown Estate
- Besøk til paralmentet i Douglas
- Omvisning i rådhuset.
- Sosialt møte med lokale folk fra øyen hvor vi får oppleve mat, folkedans og musikk.
- Inngang til ulike attraksjoner, museer og historiske steder.
- Besøk til Laxey Woolen Mill.
- Feiring av nasjonladagen den 5. juli, der vi er gjester.
- Besøk til gallerier, kunstnere og handverkere og museer.
- Besøk og omvisning i flott herskapelig hage
- Besøk hos sauebonde som har de spesielle sauene, Manx Loaghtan som kan ha opptil 6 horn.
De fleste måltider og festmiddag, kun et par-tre måltider er ikke inkludert, dette er når du har fri og kan seg deg omkring på egen hånd..
Norsk reiseleder på turen og lokale guider på Isle of Man.
Overnatting i dobbeltrom,
Tillegg for enkeltrom. (Begrenset antall enkeltrom)
Oppmøte på Oslo Lufthavn, Gardermoen, 3.juli kl. 09.00 ved MEETING punkt søylen i avgangshallen som er merket med en stor M.
SAS fra Oslo via Manchester og videre til Isle of Man med nytt flyselskap.
Lander Isle of Man kl 17:25 lokal tid.
Retur til Oslo via Manchester den 10.juli, ankomst Gardermoen kl. 15:40.
For mer informasjon kontakt:
Sommerakademiet
Karin Flatøy Svarstad
Tlf: +47 952 15 399 | E-mail: sa@somak.no