SOMMERAKADEMIET 15 ÅR

”Jeg vet om et fint sted………”
For 16 år siden ble disse ordene spredt blant aktive, kreative damer i Bergen.
”Jeg vet om et sted der vi kan få til noe fint. Et sted med stort potensiale, fantastisk natur, lokale ildsjeler og en uendelighet med spennende motiver. Et nesten urørt stykke Norge ute i havgapet, der livet fremdeles går i sakte fart. Er dere med på dette? ”
….og det var vi!

For 15 år siden dukket vi opp til et spennende, litt tilbakelent lite samfunn, fremdeles levende og perfekt for å få kreative ideer til å manifisteres. Her fantes skole, butikk og gamleheim. Ei ubetjent bensinpumpe og en bank som var åpen et par dager i uka……og så var det jo KafeVest og Knutholmen. Stedet er på ingen måte ukjent. Fiskere og sjøfolk har søkt havn her i uminnelige tider og i sesongene har det vært så mye folk her at de måtte sove ute under båtene. Fiskemottaket finnes fremdeles, men nymotens fangstmetoder og automatisering har gjort mange mennesker overflødige og tilbake sitter fastboende og selvsagt småbåt-turister som skaper liv i sommersesongen..

En kan filosofere i lange baner for å finne ut hva som skjedde for akkurat 15 år siden.
Sommerakademiets skaper, Karin Flatøy Svarstad, hadde en lysende idè om å skape noe helt unikt der ute. Som kunsthåndverker med røttene nede i ”fjæra” og en fantastisk evne til å knytte kontakter i inn og utland, samt et brennende ønske om å bevare og få eldre norske kunst og kulturtradisjoner fram i lyset igjen, sammenligner jeg med den ene delen i en tennstikke. Den andre var Svein Inge Fosse som med sin positive innstilling ikke kunne se begrensninger i noe. Absolutt alt kunne tilrettelegges.

Undertegnede var så heldig å få bli som ”tennved” fra første stund. Et bål kan jo ikke brenne uten næring og første året var det riktignok ikke så stort, men glørne slukket aldri. Andre året ble vi nok tatt litt på senga for bålet vokste mye raskere enn forventet.
Slik har det gått…år etter år og nå er bålet 15 år gammelt. Kreative lokale sjeler, importerte kunstnere og håndverkere fra inn og utland. Store berømte stjerner og mindre stjerneskudd mikses sammen med de som ønsker å lære noe nytt og spennende.
Alle er vi en del av bålet.

Det er vanskelig å forutse framtiden når gløden fremdeles er tilstede. Kalvåg er i dag slik det var tidligere…..en populær feriehavn. Men jeg vil våge å påstå at stedet har trukket til seg mange flere mennesker enn båtfolket de siste 15 årene. Sesongen har blitt utvidet, nyrenoveringer og utleiesteder er mangedoblet. Sommersesongen i Kalvåg er sikret i mange år framover når gløden fremdeles er tilstede hos driftige mennesker som er villige til å dele av sin kreativitet. Bålet Sommerakademiet har også utvidet og sendt sine gnister ut med vinden og småbål dukker opp på Island, Shetland, Færøyene, Hebridene og Orknøyene. Ja enkelte gnister har reist enda lengre avgårde. Her knyttes det stadig bånd mellom nye og etablerte kunstnere som er villige til å dele og gjøre hverandre gode. For det er det det hele egentlig handler om…å gjøre hverandre gode.

Jeg takker Karin Flatøy Svarstad for at hun dro meg inn i dette eventyret for 15 år siden. Delte av sine ideer, drømmer og kunnskap……og ikke minst lot meg få dele hennes unike evne til kontaktskaping og kommunikasjon. For 15 år siden var jeg første og eneste lærer i Sommerakademiet og måten kurset ble rammet inn på tente hver og en av deltagerene som neste år tok med nye….osv. og fremdeles ser vi skinnet fra bålet eller riktig sagt bålene. Lykke til med framtida, Sommerakademiet.

Hilsen Aud Rye

Gratulerer med 10 års jubileumet:

Karin Flatøy Svarstad har i en årrekke markert seg som en av landets ledende kunstnere når det gjelder bruk av ull. Særlig innen filting har hun gjort et betydelig nybrottsarbeid, både med hensyn til bruk av kjente teknikker i nye sammenhenger, men også gjennom å utforske de mange mulighetene som oppstår ved bruk av ull fra ulike saueraser. Spesielt har hun i de senere årene gjort en stor innsats for å finne frem til nye måter å benytte ullen fra den gammelnorske utegangersauen.
Ved siden av egen kunstnerisk produksjon har hun gjennom mange år drevet en betydelig pedagogisk aktivitet. Dette har først og fremst vært kurs hvor deltagerne har lært ulike håndtverksteknikker for bruk av ull, men også kursvirksomhet med mer direkte kunstneriske siktemål. I tillegg til kursvirksomheten har hun også lagt ned et stort arbeid i å hjelpe nye aktører innen feltet i gang med egen virksomhet og har på den måten bidratt til å bygge opp aktive ullmiljø flere steder i landet. Dette har bl.a. medført et stort engasjement i å bedre omsetning og tilgjengeligheten av gode råvarer for filtproduksjonen.
Karin har en utpreget evne til å sette egen virksomhet inn i en større sammenheng. Dette gjør henne til en verdifull brobygger, både i forhold til andre kunstmiljøer, men også til andre fagmiljøer med tilknytning til ullproduksjonen. Dette kan være alt fra sauehold, landskapspleie, moter og design, småskala matproduksjon osv. Mange av disse sammenhengene har hun klart å belyse gjennom Sommerakademiet i Kalvåg, som i år holdes for 10. gang. Her har hun fått andre kunstnere, praktiske utøvere og alle typer av fagfolk og eksperter til å komme og bidra med sin kompetanse. På den måten har hun lykkes i å bygge opp et forum for kunnskapsformidling og kunstoppleving som er unikt i distrikts-Norge.

Mons Kvamme, tidligere direktør ved Lyngheisenteret i Hordaland

Deltakere ved Sommerakademiet deler sine inntrykk og opplevelser

Noen ord til Sommerakademiet og Karin i jubileumsåret.
Sommerakademiet har utviklet seg gradvis fra dets spede begynnelse for 10 år siden. Ideen til Karin Flatøy Svarstad var å utvikle og tilby aktiviteter innen kunst, kultur, håndverk og ikke minst sette fokus på ull og sau. Dette ønsket hun å gjennomføre i distriktene med hovedbase i Kalvåg, et øysamfunn i havgapet som aldri hadde hatt noe liknende før.

Hun har lagt ned et enormt arbeid med å få i stand et mangfold av varierende tilbud innen kunst, kultur og handverk. Hun har arrangert foredrag, seminarer og reiser i Vesterled.

Kun de beste kurslederne er gode nok for henne, og Sommerakademiet har vert en suksess fra første stund.

I 2001 fekk Karin i samarbeid med Birgitte Krag Hansen fra Danmark ideen om et kunst prosjekt med filt installasjoner i Kalvåg. Dette prosjektet var jeg så heldig å få være med på. Vi var 12 kunstnere fra inn- og utland som kom sammen og arbeidet med forskjellige komposisjoner og ideer, dette ble til en spennende ”Kunst løype” i skogen der ull var materialet. Karins idee var blitt virkelighet.

I 2003 var jeg en av flere utstillerne i DS-foto Galleri i Bremanger. Utstillingen var en del av utstillingsprogrammet til Sommerakademiet. Jeg stilte ut arbeider i vev, filt og steinmosaikker. Jeg fekk da mulighet til å se Kalvåg og områdene rundt. Området bar preg av et yrende liv av tilreisende som gikk på kurs eller var på seminar.

Det er imponerende å se resultatene av det enorme arbeidet Karin har lagt ned i Sommerakademiet i Kalvåg. Aktiviteten er blitt fornyet og utvidet hvert år.
Verdien av det varierte tilbudet Sommerakademiet gir til folk er unikt og har store ringvirkninger lokalt og utover hele landet.
En stor takk til deg, Karin, som gjorde det mulig for meg å få delta på dette, det er et minne for livet.
Elin Alver.

Til Karin fra Åse i jubileumsåret.
Berre det å sjå konvolutten med programmet får det til å krible av lyst til å reise på kurs igjen.
Tankane flyg til Kalvåg og Sommerakademiet, eg kan kjenne lukta av sjø, høyre måsen skrike og fornemme den gode atmosfæren eg opplever når eg stig innom døra til Galleri Frøya og møter Karin, varm og entusiastisk klar for nye kurs med oss som er ramma av ”ullemi”.

Etter å ha gått på kurs med Karin i 7 år, vert eg aldri lei? Nei!- det er noko med måten ho underviser på, kunnskapsrik og engasjerende, streng og nøyaktig, har ho oftast ei løysing på lur når det oppstår et problem eller eg står fast.
Etter så mange år med kurs hos Karin spør ho: ” er du her igjen, Åse? Eg kan vel ikke lære deg meir no?” Faktum er at det kan ho, ho er som ei utømmelig kjelde av tips og idear til framgangsmåtar.

Det å reise på kurs til Karin er ikkje berre arbeid med ull, det er ei kulturell oppleving i tillegg i høve både mat og overnatting, slik at den tida eg er der, opplever eg det som om eg er utanfor alt, ein form for terapi.
Så sjølv om eg filter og arbeider i mange timar og kjennest sliten i kroppen, så verkar det heile som terapi. Eg kjem attende til kvardagen med noko ”godt i bagasjen”
Takk Karin for alt du gjev, eg håper det vert mange fleire kurs og møter med deg!!!
Helsing Åse Tyse Dåe Midtbø

Tilbakemeldinger fra deltakere på Strikketuen til Shetland 2008

Kjære Karin!
Ville bare skrive og takke for den fantastiske turen du hadde lagt opp for oss på Shetland. Det var virkelig en stor opplevelse, og noe jeg vil huske lenge. Har litt kontakt med noen av mine medreisende, og det er bare en mening om dette.
Stor klem fra Anna Elise Forfang

Hei- dei to vrådalsdamene som var med på årets Shetlandstur, vil gjerne få seie mange takk for ein flott tur. Me arbeider med inntrykka enda! Takka vere eit godt opplegg fekk me sjå og oppleve så mykje meir enn ein til vanleg gjer når ein vitjar eit land utan å ha nokre kontaktar. Det var ei trivleg gruppe, og det trur eg grunnar seg på at leiar Karin var bestemt, innkluderande, kunnskapsrik og entusiastisk. Me takkar og takkar og vonar på høve til Orkenøyanetur til neste år!
Fortsatt god sommar Karin!!
Frå Brit og Sonja i Vrådal, Vest-telemark

Artikkel Fjordenes Tidende 13.febr. 2009