Tilbake til Kursoversikt

 

Kurs nr. 9.    23.-24. juni.         Spinning på håndtein.

 

Instruktør: Kari Thue.

 

 

Sted: Galleri Frøya i Kalvåg

 

Dette kurset er den del av programmet i prosjektet ULL er GULL i Kalvåg i Sogn og Fjordane.

Som en del av dette prosjektet arrangeres det mange kurs, demonstrasjoner og foredrag, utstilling og aktiviteter for barne-familier  fra den 18.-25.juni.

 

Spinning har tatt seg opp i de siste årene, det er nå stor interesse for spinning og det er opprettet flere grupper om spinning på nettet.

 

På dette kurset får du lære å spinne på håndtein, eller nærmere forklart en håndholdt tein også kalt for håndsnelle eller håndrokk. Litt om historikken bak håndtein.

Håndteinen er det eldste redskap vi har til å spinne eller tvinne garn med.

Håndtein har vært brukt i Europa helt siden steinalderen. Det er funnet mange håndteinlodd i utgravinger av kvinnegraver fra vikingtiden. Spinning var vanlig for kvinner og barn.

Nyere DNA- undersøkelser av beinfunn fra graver viser at også menn brukte håndtein. Det er funnet rokkehjul fra håndtein i flere graver der menn er begravd. Dette viser at spinning var svært viktig også for menn, blant annet for å spinne nok garn til å veve vikingseil.

 

Kari Thue som skal undervise på kurset har arbeidet med håndverk innen vev og spinning i mange år. Hun har lang erfaring i å undervise og har hatt kurs for Vestlandske Folkekunstlag i mange år og har vært fast tilknyttet museer i forbindelse med tema om spinning på håndtein.

 

Det er mulig å låne håndtein på kurset og en får prøve å spinne med kardet og ukardet ull av flere kvaliteter. En lærer å karde rå-ull og spinne den etterpå. Du får lære den enkleste måten å spinne garn på, garnet blir mykt og fint og blir flott strikkegarn.

Håndtein er lett å ta med og en kan spinne hvor som helst på lik linje med strikking.

 

Kurset passer for alle, også for barn. Dette er en fin familie aktivitet og prinsippet er enkelt. En kan velge begge dager eller bare en dag av kurset.

 

Kurs pris: kr 1200,-for to dager.        Kr 600,- pr dag.

Meld fra hvilken dag som er aktuell.

Inkludert materiale i kurspris samt lån av håndtein og karder.

 

 

        

 

Tar forbehold om endringer i programmet

 

For kontakt og informasjon:

Sommerakademiet

E-mail: sa@somak.no

Mobil +47 952 15 399

www.sommerakademiet.com

 

                                 

                                                           

Påmelding

 
   

Sommerakademiet Karin Flatøy Svarstad
Telefon: 55136888   Mobil: 95215399   E-mail soak@c2i.net