Tilbake til Kursoversikt

 

Kurs nr. 6.    21.juni             Nålebinding.

 

 Instruktør: Grete Bruland. 

 

Sted: Galleri Frøya i Kalvåg.

 

 Dette kurset er den del av Sommerakademiet sitt program og prosjekt ULL er GULL i Kalvåg i Bremanger kommune i Sogn og Fjordane i perioden 16.-25.juni. Som en del av dette prosjektet arrangeres det flere kurs, demonstrasjoner og foredrag, utstilling og aktiviteter for barn-familie.

ULL i naturen foregår i hele perioden fra 18.-25.juni.

 Nålebinding er en gammel historisk håndarbeidsteknikk, det er den eldste formen for binding med garn man kjenner til, den er kjent over store deler av verden. Den ble brukt i vikingtiden og omtales ofte som vikingteknikk eller vikingstrikking. I Skandinavia ser det ut til at denne teknikken har holdt seg levende fra yngre steinalder og frem til vår tid. Strikking tok mer over etter hvert fra 1400 tallet. Etter som strikking ble mer brukt ble kunnskapen om nålebinding flere steder helt glemt.

 Til nålebinding benyttes en flat litt stor nål med stort hode for bruk av dobbelt tykt ullgarn. Nålen er oftest i tre, men og i bein. Selve teknikken er en maske teknikk med tradisjon for å bruke ullgarn.  Det har i den senere tid vært en økende interesse for gamle teknikker og håndverkstradisjoner. Denne teknikken egner seg til å lage plagg som votter, lue, sokker og pulsvanter, men det går og an å lage større plagg som genser og skjørt. Teknikken egner seg særs godt til plagg som skal holde på varmen.

 Instruktør på kurset er Grete Bruland, hun har jobbet som lærer i mange år og har holdt på med nålebinding og vev i mange år. Dette er et kortkurs der formålet er å gi en innføring slik at en får innsikt i teknikken og lærer hvordan man kan lage en enkel form, som for eksempel pulsvanter.

 

 Kurset passer for alle som har interesse for å lære litt om denne historiske teknikken. 

 

Kurspris. Kr 400,-           Kurs tidspunkt kl 10:00 – 13:00

 

       

 

 

Tar forbehold om endringer i programmet

 

For kontakt og informasjon:

Sommerakademiet

E-mail: sa@somak.no

Mobil +47 952 15 399

www.sommerakademiet.com

      

                                                                                                                                 

   

Påmelding

 
   

Sommerakademiet Karin Flatøy Svarstad

  Mobil: 95215399   E-mail: sa@somak.no